ОЧИ ВО ОЧИ со НЛО – Џон Ленон?!

15 јуни, 2020
79d7d8463aff99029cc28352695c28a4

Познатиот музичар имал средба со вселенско летало во август 1974 година, додека тој бил на терасата на неговиот стан во Њујорк.

Во времето кога привремено ја прекинал врските со Јоко Оно и живеел со тогашната девојка Меј Пенг на 52-та улица, Џон Ленон доживеал необична „блиска средба“ со вселенско летало во форма на диск, кое според сите описи не би можело да биде од земно потекло и градежништво. Музичарот не го премолчел овој настан, и покрај опасноста дека ќе го прогласат за луд поради земање психоактивни супстанции и дека ќе има непријатности во својата нова татковина заради тоа.

Тоа се случило една топла летна вечер на 23 август 1974 година, кога Ленон, целосно гол, излегол на терасата со поглед на реката Исток. Тој веднаш почнал да ја вика Меј и кога дошла – таа го виделе истото што и тој. Според нејзиниот опис во книгата „Сакан Џон“, тоа бил огромен кружен предмет, имал облик на срамнет простор и имало големо, светло црвено светло, кое не се вклучувало и исклучувало како авион при слетување на аеродромот во Њујорк. Додека се приближувал „вселенскиот брод“, тие јасно можеле да ги видат белите светла на прстенот околу периметарот на вселенското летало. Пулсирале и заслепувале. И двајцата процениле дека летачкиот уред е со големина на „лирџет“ и дека е толку близу до нив, што веројатно би можеле да го удрат ако фрлат нешто на тоа! Сепак, немало шанси тие да го помешаат со авион!

Меј Пенг го опишала настанот на следниов начин:

„Беше петок, јас само што завршив со туширање кога го слушнав Џон како ме вика. Неговиот глас звучеше како да е во шок. Го прашав што не е во ред, и тој го впери прстот кон небото и рече: „Погледај таму. Кажи ми што гледаш? “

Меј не можела да им верува на нејзините очи, таа била запрепастена. Сфатила дека е сведок на појава на толку многу извикани „неидентификувани летачки предмети“, а потоа започнала неконтролирано да се смее. Џон прашал што е смешно, дали дека биле голи пред објектот што лебди пред нив и таа одговорила: „Да претпоставиме дека нè гледаат од НЛО. Можеби мислат дека секој што живее на Источна страна оди гол на својата тераса во петок навечер. Ние изгледаме како Адам и Ева! “

Двојката се вратила во станот за да бараат телескоп за да можат внимателно да го разгледаат летечкиот предмет. Целиот настан траел помеѓу пет и десет минути, а „летечката чинија“ најпрво се оддалечла, а потоа повторно се приближла, за конечно да исчезне во облаците. Меј и Џон не биле единствените очевидци таа вечер, бидејќи седум други Њујорчани ги повикале градските весници и полицијата да ги информираат дека го виделе чуден предмет. Пред ова, Меј никогаш не верувала во постоењето на НЛО, но по ова искуство таа напишала: „Сега кога видов со свои очи, верувам!“

Дури и пред оваа средба, Ленон бил фасциниран од феноменот на „неидентификувани летачки објекти“. Тој бил претплатен на британското списание „Flying Saucers“, а тврдел дека имал контакт со еден од нив како дете, и дека е можно тој да бил жртва на потенцијално киднапирање од страна на вонземјанин! Без оглед на угледот што му следувал кога станува збор за конзумирање на одредени наркотици, Џон останувал на своите тврдења, тој дури го искористил и појавувањето на НЛО за да ги убеди луѓето во радио интервју да го прифатат нивното постоење како услов за општа социјална револуција :

„Ако луѓето започнат да прифаќаат НЛО, тоа длабоко ќе влијаеше на нивниот став кон животот, политиката, кон сè. Тоа би се заканувало дека ќе го наруши статус квото. Секој пат кога луѓето ќе сфатат дека има поголеми и позначајни сили од нивните незначителни, мали животи, тие почнуваат да созреваат и има радикални лични промени на лично ниво, што конечно води до политичка револуција во општеството како целина“, рекол Ленон.

Средбата со „неидентификуваниот летечки објект“ што се случил во 1974 година не останал без влијание врз музичкото дело на некогашните „The Beatles “, до неговата трагична смрт во 1980 година. На албумот „Double Fantasy“, во песната „Nobody told me“, тој вели: „НЛО се над Њујорк и не сум баш изненаден… Никој не ми рече дека ќе има денови како овие. Навистина чудни денови “. На албумот „Mind Games“, тој алудира на „летечката чинија“ во песната „Out of the Blue“.

На насловната страница на албумот „Walls and Bridges“ се наоѓа цртежот на Ленон на „летечка чинија“ со натпис „UFOer“ (НЛО), а на задната страна е напишано: „На 23.08.1974 г., видов НЛО. Ј.Л“.

Ленон и ги дал НЛО цртежите и скиците на Меј Пенг на гитаристот Џеси Ед Дејвис, кој работел со него на албумот „Walls and Bridges“, а тие биле продадени на аукција во Лондон. Многумина веруваат дека Џон Ленон, кога би бил жив, ќе имал многу повеќе да каже за „неидентификувани летачки објекти“.