Омилениот алкохолен пијалок е во „опасност“? Климатските промени може ДА ГО НАПРАВАТ ПИВОТО НЕДОСТАПНО за милиони луѓе ширум светот, еве што велат експертите!

27 септември, 2020
пиво наслов

Лошата вест за сите љубители на пивото доаѓа од Универзитетот во Ирвин во Калифорнија. Се чини дека ако глобалното затоплување продолжи со оваа стапка, снабдувањето со пиво во светот ќе пресуши.

И додека научниците со години предупредуваа на разорните ефекти од глобалното затоплување, како што се зголемувањето на ураганите, сушите, пожарите и зголемувањето на нивото на морето, веста одекна само кај оние кои успешно ги затворија очите пред природните катастрофи или никогаш не ги доживеаја.

Како понатака без пиво? И, зошто вашиот омилен алкохолен пијалок е изложен на ризик?

Во студија која предупредува на овој можен проблем, научниците презентираат заклучок кој е во согласност со претходните пресметки кога станува збор за промените на температурата. Доколку брановите на топлина и суша се продолжат подолг период од сегашниот, предупредуваат тие, залихите од јачмен, главната состојка на пивото, можат да се истенчат, и следствено на тоа оние што веројатно ги паничат сите што не можат да замислат викенд, игра или четврток навечер без чаша студено пиво.

Цените би можеле да растат, во согласност со сериозноста на условите, и ако на равенката се додадат и сегашните пандемски услови, пивото може во догледна иднина да стане пијалок само за оние со подлабок џеб.

Се разбира, ова, покрај сите други разорни ефекти од климатските промени, изгледа смешно. Но, постои една подлабока, социо-културна компонента кога станува збор за пивото и неговото производство, а тоа оди многу подалеку од тоа да уживате само во чаша од овој пијалок за ефтина цена.

Регионите ширум светот познати по производство на јачмен, како што се поголемиот дел од Канада, северниот дел на САД и делови од Централна Европа, Азија и Австралија, на крајот ќе ги почувствуваат ефектите од затоплувањето и ефектот на стаклена градина – стануваат посува и потопла, што не е соодветно, основно производство на жито кога станува збор за пиво. Експертите пресметале дека соодветно, производството може да падне за 3 до цели 17% во следните неколку децении.

Тие исто така пресметале колку ќе падне потрошувачката на пиво. По зголемувањето на цените во Белгија, Канада, Данска и Полска, но и Ирска, потрошувачката на пиво постепено ќе опаѓа, додека во посиромашните земји ова ќе стане многу очигледно. Во Аргентина, потрошувачката на пиво може да се намали за 32%, велат експертите.

„Претстојната клима, а следствено и промената на цената, може да го направи пивото недостапно за милиони луѓе ширум светот“, заклучува Стивен Дејвис, професор кој работел на претходно споменатото истражување.