Оваа книга чини колку стан во центарот на Белград, дали сте подготвени да ја купите?

17 октомври, 2020
download

Чини дури 66.000 евра


Едно од првите 200 изданија на книгата „Хари Потер и каменот на филозофот“ неодамна беше продадено на аукција за 66 000 евра, а тоа беше во рацете на една девојка од Луксембург која ја добила книгата од нејзиниот татко за да научи англиски јазик со нејзина помош.

Ова е едно од 200 многу ретки изданија што не влегоа во училишната библиотека и е во многу добра состојба. Зачувувањето на книгата е исклучително важна работа и мора да се грижите за неа. Фактот што таа пристигна во мои раце во кујнска крпа, знаете, звучи глупаво, но мислам дека таа е сакана и вели дека луѓето што ја имаа книгата со неа се грижеа за неа. Понекогаш добивате книги што се чуваат на влажни места, така што тие ја губат својата вредност. Значи, ова е многу добро сочувано издание – изјави специјалистот за книги Џим Спенсер за локалните медиуми.

Можеби има ваква вредна книга во вашата приватна библиотека.