Погледнете го ДНОТО НА АМБАЛАЖАТА и откријте кои пластични шишиња ве трујат!!!

7 октомври, 2020
06f7b08feb9f80b6ef9f9a49b376364dd48fefa1

Многумина не знаат дека може да биде многу отровно!

Луѓето обично го користат истото пластично шише со вода или сок, неколку пати, не знаејќи дека тоа може да биде отровно. Сепак, некое пакување е наменето само за една употреба!

Koliko vi vode unosite dnevno? 👀

Gepostet von Magazin Novosti am Mittwoch, 22. Juli 2020

На дното на секое пластично пакување има триаголник со број во средината, а подолу е ознака која ви кажува колку е опасна пластиката што ја држите во вашата рака. Ако шишето е наменето за еднократна употреба, не треба да го користите повеќе од еднаш. Еве што значи ознаката.

Повеќето шишиња минерална и обична вода и газирани и негазирани пијалоци се означени со PET (често PETE) (бр. 1 во триаголникот). Важно е да се знае дека тие се наменети само за една употреба.

Постои можност со секое ново полнење, тешкиот метал антимон, хемиското соединение EPA, се испушта во водата, што го попречува дејството на хормоните. Таквите шишиња можат да ослободат и канцерогени материи.

ОВАА ПЛАСТИКА Е БЕЗБЕДНА

Ќе го препознаете по етикетите HDP (или HDPE), LDPE и PP, или по броевите 2, 4 и 5. LDPE е вид на пластика што, за жал, претежно не се користи за правење шишиња, туку само вреќи за пакување храна. HDP е добар избор, како и PP, кој главно се користи за чаши со јогурт и има бела боја.

ИЗБЕГНУВАЈТЕ ГО ОВАА ПАКУВАЊЕ ВО ЦЕЛОСТ

Тоа е пластика со ознаки PVC (понекогаш 3V), PS и PC (често без обележување) или со броеви во триаголник – 3, 6 и 7.

PVC ослободува две опасни хемикалии, кои ја попречуваат работата на хормоните во телото. Како и да е, оваа пластика се користи за производство на шишиња.

PC ослободува во вода канцерогена супстанција – СТИРЕН. Најчесто се користи за пластични чаши за кафе, за еднократна употреба или за пакување брза храна.

PC (или неозначен – број 7) е најлошата пластика за пакување храна, бидејќи ослободува опасна хемикалија BPA. За жал, се користи за бебешко пакување, спортски шишиња и садови за подготовка на храна.