Зошто воопшто китиме елка за Бадник? Еве како и кога настанал најпопуларниот празничен обичај!

24 декември, 2020
shutterstock_514481542

Во нашиот регион, обичајот на украсување на новогодишната елка беше преземен од германските народи кон крајот на 19 век


Повеќето луѓе најпрво ќе помислат на украсена новогодишна елка и подароци на Божиќ, но зошто воопшто украсуваме новогодишна елка и зошто баш на Бадник?

Постојат неколку теории и митови за тоа кога започнал обичајот за украсување на новогодишната елка.

Во многу култури, од античките Вавилонци, античките Грци, Римјани и Персијци, до германските пагански племиња, се славела зимската краткоденица, или повторното раѓање на богот на сонцето. Составниот дел од свеченоста беше стеблото, дабово или зимзелено, а според некои теории, на него се принесуваа жртви на богот што го обожаваа.

Украсувањето борови дрвја се смета за пагански обичај кој опстојувал и по доаѓањето на христијанството. Кога Црквата го одреди 25 декември за роденден на Исус Христос, наместо паганската прослава на зимската краткоденица, Божиќ започна да се слави. Покрај тоа, декорацијата на дрвото беше задржана.

Две теории
Една од теориите за тоа зошто елката е украсена на Бадник е дека сè започнало во Лутеранска Германија во 16 век, по што се проширило на целиот свет.

Друга легенда раскажува за англискиот монах Св. Бонифациј, кој додека ги подучуваше Христовите учења во Германија, наиде на група не-народите собрани околу големиот даб, кој сакаше да му жртвува деца на богот Тор. За да ги спаси децата, еден монах урна даб и на негово место растеше ела. Јадењето подоцна стана симбол на Света Троица благодарение на неговата триаголна форма.

Обичајот на украсување борови дрвја во нашиот регион се појави во средината на 19 век под влијание на германските народи. До тогаш постоеше обичај да се носат новогодишни елки, млади дрвја или дабови гранки во куќите, што останува обичај на православните верници до денес.

Иако секој знае кога треба да го украси борот, на многумина не им е јасно кога треба да се исчисти. Најраспространетата теорија е дека може да се чува раскошен до недела по празникот Св. Три Крала.