Кралицата на цвеќињата,розата, исто така, има лековити својства затоа што нејзините кадифени ливчиња кријат витамини А, Ц и Е, флавоноиди и други биоактивни соединенија.
Во народната медицина се издвојува и како лек за црниот дроб и цревата, а во козметичката индустрија неговиот корисен ефект врз виталноста на кожата одамна е препознаен.
Во наредните топли месеци, ви предлагаме да се освежите со ладен пијалок од роза, чија подготовка навистина не бара многу време и одлични кулинарски вештини.
Рецепт за сирупот:
1. Пополнете три четвртини од тегла од 5 литри со ливчиња од роза.
2. Додадете 4 кг лимонска киселина, истурете вода скоро до врвот. Покријте со чинија, но не и со капак.
3. Оставете ја теглата десет дена на сонце. Потоа исцедете
4. Додадете шеќер (колку литри течност толку килограми шеќер).
5. Промешајте и оставете да отстои во покриен сад додека не се стопи шеќерот.
6. Истурете го сирупот во шишиња и добро запечатете го.
Забелешка: Користете само домашна роза, т.е. оние за кои сте сигурни дека не се испрскани со пестициди.