Рецептот што ќе го обожавате.
Велигден штотуку не пристигнал и време е да тргнете во потрага по рецепти за вкусни десерти што ќе ја украсат вашата празнична трпеза. Покрај сувомеснато, јајца и други солени јадења, важен дел од велигденските обичаи ги прават слатките колачи.
Еден од колачите што традиционално се подготвува секоја година пред Велигден, е дефинитивно куглоф. Лесен, воздушест, но сепак вкусен и привлечен колач, идеален десерт за овој празничен период.
Состојки:
- 4 јајца
- 50 мл маслиново масло
- 70 гр шеќер
- 60 гр мед
- прстофат сол
- кора и сок од 1 лимон
- кора и сок 1 портокал
- 250 гр рикота сирење
- 150 гр остро брашно
- 120 гр мелени бадеми
- 1 и 1/2 лажичка прашок за пециво
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 ° C. Подмачкајте го калапот за куглоф со путер и посипете со брашно за да не се залепи колачот во калапот. На самиот почеток, измешајте ги сувите состојки и одделете ги жолчките. Измешајте ги белките од јајцата во цврст снег и додадете малку сол. Потоа измешајте ги жолчките и шеќерот и постепено додавајте го маслото. Изрендајте кора од лимон и портокал и додадете го исцедениот сок.
Додадете сирење и мед во смесата и внимателно измешајте ги сувите состојки. На крајот, со помош на кутлача нежно измешајте го снегот од белките. Печете околу 35-40 мин (можете да проверите со чепкалка за заби дали куглофот е печен). Извадете го куглофот од рерната и почекате да се излади.
Совети и трикови:
– доколку немате рикота сирење, можете да користите крем или свежо сирење
– по желба, колачот можете да прелиете со растопено бело чоколадо или да го посипете со шеќер во прав