Хелена Јаколиш, авторка на книгата Здраво и вкусено без глутен, ни претставува рецепт индиски рамен леб без глутен. Откако ќе го вкусите, било со путер или со малку ароматичен сос, нема да престанете да го печете!
Состојки:
- 145g бланширани бадеми
- 110g тапиока
- 220 -240ml полномасно густо кокосово млеко
- 3/4 лажички хималајска сол
- 1 ½ лажица прехрамбен квасец
Подготовка:
Во блендер смелете ги бадемите додека не станат како ситна смеса од брашно. Додете тапиока и зачини, измешајте и на крај додајте го полномасното кокосово млеко. Уште еднаш, добро измешајте се со блендер или миксер и оставете да постои 10 минути. Земете нелеплива тава и додадете малку кокосово масло во тавата. Откако ќе се загрее, ставете 2 лажици од смесата за да се формираат во круг. Печете околу 1/2 минути од секоја страна. Повторете додека не ја потрошите смесата. Послужете го наан лебоѕ со вашето омилено сирење.