Славниот готвач се колне за комбинацијата на вкусови на овој едноставен, но лесен рецепт.
Потребни состојки:
- шест приближно еднакви глави црвен кромид
- лажица сецкана или истолчена свежа мајчина душица
- Морска сол
- Половина путер (75 грама)
Подготовка:
Излупете го првиот слој од кромидот и пресечете го дното директно со нож за да може да застане, а исечете го врвот во форма на крст до длабочина од половина кромид. Ставете малку мајчина душичка, сол по вкус и парче путер во процепите што сте ги направиле во кромидот. Наредете го подготвениот кромид во огноотпорен сад, посипете со морска сол и ставете го во рерна загреана на 200 C. Печете околу 30 минути.
Според познатиот готвач, тој претпочита да го јаде ова вкусно гарнирче со печено пилешко или јагнешко месо.