Состојки:
400 гр карфиол
250 гр печурки
300 гр домати
2 чешниња лук
2 лажици маслиново масло
1/3 лажица сушен босилек
сол и бибер по вкус
неколку гранчиња од јаглика
Малите или средни печурки се најпогодни за готвење, така што може да се печат цели. Можете да ја прилагодите количината на лук.
Поделете го карфиолот во цветови и ставете ги во сад за печење. Додадете печурки, домати и сецкан лук. Додадете сол и бибер, босилек и масло, измешајте.
Загрејте ја рерната на 200 степени. Покријте го зеленчукот со фолија и печете го 20-25 минути. Потоа извадете ја фолијата и печете уште 10-15 минути. Додадете исецкан магдонос на готовиот зеленчук.