Пеењето не е поризично за ширењето на корона вирусот отколку држењето говор

21 август, 20200
Annotation 2020-08-21 182747

Пеењето не произведува значително повеќе аеросолни честички од говорот со сличен волумен на гласот, што би значело дека не е поризично за ширење на коронавирусот, покажуваат научните истражувања

Научниците утврдиле дека е круцијално колку е гласен човекот, според истражување кое сè уште не поминало научни прегледи, пренесува Би-Би-Си.

Проектот „Изведба“ го проучуваше количеството аеросоли и капки генерирани од изведувачите, а наодите на студијата може да влијаат врз изведбите во затворен простор. Во многу земји се воведени строги епидемиолошки правила за настапи на пејачи и актери.

Аеросолите се ситни честички кои се издишуваат и лебдат во воздухот и има се поголем доказ дека коронавирусот може да се шири на тој начин, како и капките што паѓаат на површината и потоа ги допираме.

Студијата вклучи 25 професионални изведувачи од различни родови, возрасти и етникуми кои настапуваат во мјузикли, опери, црковни хорови, џез и поп. Истражувањето е спроведено од научници од Универзитетот во Бристол.

Сите испитаници изведоа серија претстави од пеење до велење „Среќен роденден“ со различен говорен интензитет во театар во услови каде немало други аеросоли освен оние што самите ги произвеле. Ова им овозможи на научниците да ги анализираат аеросолите што ја следеле секоја изведба.

Откриле дека јачината на гласот има најголем ефект врз количината на произведен аеросол. Забележано е дека постои одредена разлика, иако не е значајна, помеѓу говорот и пеењето со иста моќ. Извикувањето и пеењето со најсилен интензитет создале 30 пати повеќе аеросоли.

Вентилацијата во театарскиот простор влијаела и на тоа како се дистрибуирал аеросолот во воздухот. Големината на просторот и моќта за вентилација влијаеле врз концентрацијата на аеросолите.

Џонатан Рид, професор по хемија на Универзитетот во Бристол и еден од авторите на студијата, вели: „Нашето истражување обезбеди силна научна основа за препораки за безбедни уметнички изведби, поврзано со ковид-19, како за изведувачите, така и за публиката, преку обезбедување на вентилирани простори, соодветен начин да се намали ризикот од пренесување на вируси “.

Д-р Руперт Бејл од Институтот Френсис Крик вели дека ова е важно истражување што сугерира дека нема прекумерен ризик од пренесување на вирусот со пеење. „Но, поголем ризик е придружен со гласно говорење и гласно пеење. Ова истражување ја поддржува можноста за безбедни изведби со соодветно социјално растојание и вентилација“.

Д-р Џулијан Танг, експерт за респираторна наука од Универзитетот во Лестер, додава дека ризикот се зголемува кога група пејачи пеат и пеат пред публика заедно, без разлика дали се работи за цркви, концертни сали и театри.

Тој додава дека вистинската динамика на зборовите исто така мора да се испита со цел да се проценат ризиците од ширење на вирусот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi