Најелегантна торта на светот: Мини Павлова со јагоди

24 јуни, 2020
Насловна

Инспирирана од грациозна балерина.

Се верува дека за прв пат е направена како дел од руската балерина Ана Павлова, во текот на 20-тите години од минатиот век.

Состојки:

  • 4 собна од јајца
  • 220 гр шеќер во прав
  • 1 лажица брашно од скроб
  • 1 лажичка сок од лимон

Фил:

  • 300 мл слатка павлака
  • 1-2 лажици шеќер во прав
  • малку екстракт од ванила
  • јагоди, боровинки …

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 120 степени Ц. Поставете го садот за печење со хартија за печење (на хартијата измасете ја со путер, така што тие се лепат на садот за печење и не се креваат при печење). Измешајте шеќер со брашно од скроб. Изматете ги белките од јајцето во цврст снег. Додадете сок од лимон и со постепено додавање шеќер промешајте додека не се раствори шеќерот. Смесата нанесете ја на хартијата со лажица или шприц. Печете 75 минути без да ја отворите рерната. Исклучете ја рерната и оставете ги колачињата постепено да се ладат.

Полнење: Измешајте ја слатката павлака со екстракт од шеќер и ванила и украсете ги колачињата. Посипете со сецкани јагоди, боровинки и овошје по желба.