Шубари или руски капи се старомодна торта што ја сакаат скоро сите. Мека и вкусна, се состои од чоколадо и кокос што е секако една од најдобрите комбинации. Поради својот изглед, кој е многу интересен и потсетува на популарната руска облека, го доби името, но неговиот пресек е исто така нешто што ќе ве воодушеви.
Состојки на кората:
-4 јајца
-250 гр брашно
-250 гр шеќер
-100 мл вода
-100 мл масло
-2 лажички какао
-1 прашок за пециво
Состојки за фил:
-1л млеко
-300 гр шеќер
-300 гр путер
-200 гр брашно
-1 ванилин шеќер
-екстракт од ванила
-120 гр брашно од кокос
Состојки за декорација:
-100 гр чоколадо
-лажичка масло
Подготовка на кора:
Одделете ги белките од жолчките. Додадете го шеќерот во жолчката и матете додека не се соединат состојките, смесата станува светло жолта и пенеста. Постепено додајте масло и вода во смесата и повторно промешајте додека сè не се комбинира.
Во тавата од страна, измешајте го брашното со прашокот за пециво и полека додајте ја смесата со жолчка. Промешајте сè додека не се комбинира.
Во третиот сад, изматете ги белките од јајцата додека не се појави цврста пена.
Добиените смеси измешајте ги со смесата од жолчка од јајце. Во овој чекор, можете да направите еден спој и да додадете какао во темната мешавина од бисквит, која потоа ќе ја поделите на два еднакви делови и ставете ја во рерната на 200 степени за 10 до 15 минути.
Но, можете да ги мешате жолчките и мешавината од жолчка и да ја добиете споменатата мешавина, која сè уште можете прво да ја поделите во два сада, оставајќи ја едната жолта, „обична“, а во другата можете да додадете какао за да добиете две бои од кора и да ги печете. Додека кората е жешка со помош на тркалезен калап или чаша, исечете ги круговите.
Подготовка на фил:
Додадете брашно, шеќер и ванилин шеќер во тавата и добро измешајте. Одвојте дел од ладното млеко и лесно истурете го во смеса со брашното и шеќерот додека ги матите со миксер. Мора да формира мазнен фил.
Остатокот од млекото ставете го да зоврие. Млекото не треба да врие, но кога е топло, додајте ја смесата во него. Гответе 10 минути со постојано мешање и додека не се згусне.
Тргнете го од оган настрана. Покријте со фолија, така што горниот слој нема да се зацврстува. Оставете го кремот да се излади на собна температура.
Додадете путер во нова чинија и лесно, со постојано матење со миксер, додадете до половина за да се пополни. Како резултат смесата мора да биде многу мазна. Додадете екстракт од ванила по желба пред мешање.
Украсување:
Ставете вода во тенџере и тава што ја поддржува топлината. Почекајте водата да зоврие, а потоа малку намалете ја топлината. Додадете го чоколадото за готвење и една лажичка масло во неа и почекајте да се стопи. Откако ќе ги имате смесата од чоколадо и масло, ставете го настрана две до три минути да се олади малку.
Земете лажичка и црпнете малку од смесата, а потоа ставете ја на врвот на колачето и ширете ја низ целиот круг.
Ставете ги колачињата во фрижидер еден час по што тие се подготвени да ги сервираат.