Мус е кремаст и лесен десерт што може да се подготви од различни солени и слатки намирници. Ве предизвикуваме да ја искористите сезоната на јагоди и да направите вкусен мус од овие фини плодови.
За овој рецепт потребни ви се само три состојки и добар блендер, миксер или маталка.
Состојки:
- 450 грама свежи јагоди
- 300 мл крем шлаг
- 2 лажици шеќер, мед или јаворов сируп
Подготовка:
1. Добро измијте ги јагодите и извадете ги лисните дршки. Исечете ги на помали парчиња.
2. Јагодите и шеќерот ставете ги во блендер и мешајте додека не се изедначи смесата. Ова ќе ви одземе две до три минути.
3. Крем шлагот направете го со миксер и нежно промешајте го со пирето од јагоди.
4. Добиената мешавина ставете ја во помали стаклени садови и изладете ги барем половина час пред консумирање.
5. Послужете со парчиња свежи јагоди.
Добро апетит!