Со доење не може мајката да ја пренесе Короната, но еве како ќе може..

7 август, 20200
Annotation 2020-08-06 224100

Докажано е дека во млекото нема вирус и повеќе не постои дилема за тоа, но вирусот може да се пренесе преку респираторниот тракт

Дилемата дали жената може да го зарази бебето со корона со доење, трае уште од почетокот на епидемијата. СЗО исто така потврди дека заразените мајки можат да ги дојат своите бебиња без страв, со забелешка дека треба да користат заштита за да се спречи преносот на вирус преку респираторниот тракт, беше речено на вчерашната конференција на Кризниот штаб.

Доењето е неприкосновено, а се што е потребно е мајката да носи маска, да ја вентилира просторијата каде што бебето останува и спие на растојание од најмалку 2,5 метри, потврдува за „Објектив“ д-р Лилjана Станковиќ, неонатолог од ГАК Народни фронт.

Доењето не треба да се запре

Препораката заснована на бројни истражувања што се прават од почетокот на епидемијата е дека доењето треба да се продолжи доколку бремената жена е заразена со ковид, вели д-р Лилjана Станковиќ.

„Професијата стои зад фактот дека мајчиното млеко е најдобрата храна, дека придонесува за здравјето и дека не може да се замени со ништо. Докажано е дека нема вирус во млекото и нема повеќе дилема за тоа. Во случаи познати досега кај доилки со инфекција со ковид-19, вирусот не е изолиран во мајчиното млеко. Постојат неколку истражувања во кои се тврди дека во млекото на заразените жени има дури и антитела против вирусот, како што беше забележано кај другите видови на вирусот САРС “, вели д-р Станковиќ.

Мерки за време на капењето и негувањето

Дури 90% од бремените жени имаат поблага варијанта на ковид 19, што придонесува за вирусот да се пренесува во мал број случаи.

„Во искуствата што ги имаме во ГАК Народниот фронт, немаше пренос кај заразените жени кои дојат бебиња. Важно е да се внимава кога се грижите, за да не се случи преносот. Но, од тоа не треба да се плашиме, бидејќи мерките се многу едноставни “, вели соговорникот.

Потребно е мајката да ги мие рацете редовно и да облекува маска при доење, промена или капење на детето, за да не го зарази бебето преку респираторниот тракт.

„Важна е хигиената на телото и вентилацијата на просторијата во која се наоѓа бебето. Жените честопати не прашуваат дали можеме да спиеме во иста просторија со бебето. Доколку е можно, не е лошо бебето да биде во посебна просторија, но во краен случај, оддалеченост од 2,5 метри е доволна“, вели д-р Станковиќ.

Не користете силни средства за дезинфекција

Како што вели д-р Мирковиќ, никој не ги почитува овие препораки подобро од мајките. Сепак, сигурно не се препорачува претерување.

„Не е во ред да се прави драма за мајка која штотуку се породила, дури и ако има ковид. Нема потреба да се користат силни средства за дезинфекција и средства за хигиена, особено не на градите. Ова, се разбира, може да биде и штетно и опасно. Доволно е мајката да се истушира, да ги измие рацете ако кивнала или се закашлала“, објаснува д-р Станковиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi