Објавен документ кој тврди: Русија за 5 милиони € го купи СП

8 април, 2020
2018-fifa

И иако веќе со години сомнителни се околносите за доделување на домаќинствата за СП, ова е прв пат судиите од една земја да тврдат дека гласовите со кои се доделени домаќинствата во Катар и Русија се попратени со неправилности.

Претставници на ФИФА имаат примени неколку милиони мито за гласовите пресудни во доделувањето на домаќинствата за светското фудбалско првенство 2018 во Русија и 2022 во Катар, открива документот на јавен тужител од Бруклин

Неколку медиуми веќе го објавија документот, повикување се на сведочењата наведени во документите, дека ФИФА претставници биле платени за да го одберат Катар како домаќин на СП 2020.

 Според обвинението објавено во понеделникот, посочува на тројца претставници од ФИФА и една компанија, Џек Варнер, бивши претседател на CONCACAF, примил пет милиони долари за да гласа во корист на Русија.

Освен Џек Варнер, кој е тогашен претставник на ФИФА, документот го спомнува и Рафаел Салгуера, бивш претседател на Фудбалскиот Сојуз на Гватамала и бивш член на извршниот одбор на ФИФА. Во обвинието стои дека примил милион долари за глас за Русија

За доделувањето на домаќинството за СП 2020, обвинените наведува дека повеќе претставници на ФИФА примиле пликоа во замена за глас.

Се спомнува и името на претседателот на Бразилскиот фудбалски сојуз Рикардо Тесејр и бившиот претстедател на јужноамеркинаската фудбалска федерација Николас Леоза.

Истраги поврзани со корупција во процесот на доделување СП  домаќинства за 2018 И 2020 отворени се во повеќе земји.

Американското правосудтсво до денешен ден има тужено 45 особи во склоп на аферата која откри широк состав корупција. До денес се осудени 26 луѓе.

Џек Варнер (77), кој е баран од америчкото правосудство во моментов престојува на Тринидад и Тобаго. Тој е обвинет и за доделувањето на домаќинството 2010 на Јужна Африка. Осуден е во отсуство 2019 и мора да исплати 79 милиони долари оштета и камата на CONCACAF.

Рафаел Салгуеро е исто осуден, на домашен притвор од три години. Неговата казна е намалена поради соработката со американското правосудство.

А кога станува збор за Рикардо Тејсејра, тој сеуште се наоѓа во Бразил и успешно им бега на американските власти.