Директорот на СЗО за Европа, беше запрашан дали вирусот корона е природен: Неговиот одговор буди сомнежи

29 септември, 2020
tan2020-9-2689444461-830x0

Светската здравствена организација (СЗО) сè уште нема целосни податоци за потеклото на вирусот корона и не знае дали потекнува природно или не, изјави денеска регионалниот директор на СЗО за Европа, Ханс Хенри Клуге и рече дека истражувањето продолжува.

Во едно интервју, Клуге рече дека кинеските научници се занимаваат со ова прашање и дека СЗО е поканет да учествува.

  • Тоа е, според тоа, се разбира нешто што е многу важно е да се открие. Но, не можам да кажам ништо повеќе затоа што е во тек и не сакам да го загрозам овој многу важен процес. Најважно е дека ние сме дел од тоа – рече Клуге.

Зборувајќи за можноста за нова пандемија, Клуге рече дека единственото прашање е кога тоа ќе се случи.

  • Затоа што го предвидовме и овој, и повторно нè најде неподготвени – изјави Клуге.

Тој оцени дека од оваа ситуација може да се извлече порака дека прашањето не е дали ќе има нови пандемии, туку како светот може подобро да се подготви за тоа.