Објаснета е мистеријата зошто мажите имаат поголем ризик за смрт од КОВИД-19 отколку жените

9 септември, 2020
фото-руси

Од избувнувањето на новата пандемија на корона вирусот се знае дека некои делови од популацијата се поподложни на тешката форма на КОВИД-19, но научниците конечно успеаа да откријат зошто мажите имаат поголема веројатност да развијат потешка форма на болеста отколку жените.

Како што се развива новата пандемија на корона вирусот, се повеќе луѓе се изложени на зголемен ризик од развој на потешка форма на КОВИД-19. Така, покрај постарата популација која има компромитиран имунитет или постоечки здравствени проблеми, дебели лица, како и мажи, имаат поголем ризик.

Всушност, мажите и жените имаат еднакви шанси да заболат од КОВИД-19, но мажите се изложени на поголем ризик да умрат од оваа болест.

Една нова научна студија сугерира дека различните реакции на имунолошкиот систем на вирусот САРС-КоВ-2, поради возраста и полот, може да зависат од вирусното оптоварување и од временскиот тек на инфекцијата.

Ова значи дека кај постари лица и мажи, одредени фактори можат да доведат до ослабен имунитет, што го отежнува телото да се бори против  корона вирусот. Научниците конечно знаат зошто е тоа така.

Тие проучувале РНК собрана од назални брисеви на 430 лица кои биле позитивни на КОВИД-19 и 54 лица кои биле негативни. Нивната студија е објавена во научното списание ПЛОС Биологија и обезбедува подобро разбирање на механизмите што предизвикуваат различни реакции на заразени лица во различни демографски групи, вклучувајќи ги и возраста и полот.

Истражувачите анализирале антивирусни и имунолошки реакции преку варијабла на сериозноста на инфекцијата, возраста, полот и вирусното оптоварување. Откриле дека реакцијата на имуните клетки не се активирала првите три дена по почетокот на инфекцијата, а силата и составот на таа реакција зависи од вирусното оптоварување,возраста и полот.

Научниците забележале дисфункционална антивирусна реакција кај постари лица и мажи, со оглед на нивото на вирусно оптоварување.

Ова откритие е исто така важно за развој на лек против КОВИД-19, а самиот истражувачки тим истакнува дека ова треба дополнително да се испита бидејќи брисеви биле земени од назофаринксот (назален фаринкс), што не е чувствителна анатомска локација за точна студија на маркерите на системско воспаление. .

Кога станува збор за имунолошки реакции на инфекција, клучна улога играат протеините на интерферон, кои клетките ги произведуваат како одговор на присуството на некои вируси. Со новиот корона вирус, може да има слабо активирање на интерферон на почетокот на инфекцијата и многу посилно  дејство подоцна за време на болеста, што потоа доведува до развој на тешка форма на КОВИД-19.

Студијата покажа дека, на пример, мажите имаат намалено ниво на специфичен антивирусен одговор на б-клетки, додека кај жените сликата е токму спротивна.

Од друга страна, научниците забележале зголемена експресија на нуклеарниот фактор капа-Б (NF-κB) кај мажите, што може да претставува несоодветен имунолошки одговор или адаптивен механизам за намалување на штетното воспаление, една од главните карактеристики на патогенезата на КОВИД-19.

Намалено изразување на хемокин Th1 хемокин CXCL9 / 19/11, нивни поврзани рецептори CXCR3, како и гранки CD8A и B, е забележано кај постари пациенти. Сите овие се клучни гени за проучување, бидејќи нивното намалено ниво може да укаже на дисфункција на цитотоксичните Т-клетки и природни клетки убијци.