Совршен рецепт за овој викенд: Нахранете го телото, исполнете ја душата!

7 ноември, 2020
cicvara1


Цицвара е типично црногорско јадење за Божиќен појадок. Заедно со цицвара, на трпезата се ставаат ракија од слива, суви смокви и млада пченица, што е симбол за плодност и среќа во новата година.

Потребни состојки:

1 литар вода

500 гр пченкарно брашно

околу 250 гр крем сирење или младо кравјо сирење

2-3 лажици маст

2-3 јајца

Подготовка:

1. Ставете вода да зоврие, додадете сол, маст и со брзо мешање (за да не се формираат грутки) додадете пченкарно брашно.

2. Додадете крем или младо кравјо сирење, или обете, и продолжете со мешање.

3. Кога маста се крева на површината, одделете ја смесата од дното на садот со лажица.

4. Додадете сол ако сакате.

5. Тргнете го од оган, додадете ги јајцата и измешајте.

6. Потоа вратете ја смесата на оган и промешајте уште 2-3 минути.

7. Послужете со кајмак, младо сирење или кисело млеко.