Тортатата Мона Лиза е совршена за Велигден 2020. година: Кремаст вкус што ќе ги маѓепса вашите сетилата

14 април, 2020
торта

Совршената комбинација на овошје и слатка павлака на оваа торта и дава посебна магија. Нејзината кремаста структура е она што ја прави препознатлива. Овој десерт изгледа мистериозно, бидејќи не можете лесно да го почувствувате неговиот имагинативен состав, но дефинитивно ќе се за вљубите во првиот залак.

Состојки:

Пандишпан:

  • 20 белки
  • 20 лажици кафеав шеќер
  • 400гр сецкани ореви
  • 8 лажици мелени ореви
  • 8 лажици брашно.

Фил:

  • 20 белки
  • 800гр. кафеав шеќер
  • 800гр. путер
  • 300 гр. компот од вишни
  • 300 гр. парчиња ананас
  • 300 гр. компот од кајсија

За украсување:

  • 4 дл. слатка павлака
  • 100 гр. бадеми

Подготовка:

Пандишпан: 5 белки од јајца, 5 супени лажици шеќер, 100гр. сецкани ореви и 2 лажици брашно.

Испечете 4 вакви кори.

Фил: Изматете 20 жолчки од јајца со 800 гр. кафеав шеќер и 600 гр. путер.

Варете тивко на пареа додека не стане смесата кристална, а потоа додадете уште 200гр путер.

Поделете на 4 дела.

Дел 1 – Додадете 300гр. сецкани цреши во филот и ставете го на првата кора.

Дел 2 – Додајте 300.гр сецкан ананас во филот и ставете го на втората кора

Дел 3 – Додадете 300 гр. сецкан компот од кајсии во филот и ставете го на третата кора.

Дел 4 – оставете жолт фил и премачкајте ја тортата наоколу

Декорирајте со 4дл. слатка павлака

Излупете 100 грама бадеми и печете ги на тивка температура.

За крај, испечените бадеми искористете ги за декорација.