Ако одите во Хрватска туристички, треба да го знаете ова

23 мај, 2020
Naslovna

Туристите од земјите на ЕУ кои резервирале туристичко сместување при влез во Хрватска треба да покажат потврда за сместување за резервации.

Доколку поседуваат недвижен имот или брод, тие мора да ја докажат сопственоста со документација, посочува Министерството за внатрешни работи во одговорите на најчесто поставуваните прашања во врска со условите за влез во Хрватска.

Имено, Министерството за внатрешни работи (МУП) објави на својата официјална веб-страница под категоријата УЗГ СОВИД на главното мени најчесто поставуваните прашања и одговори за условите за влез во Република Хрватска, со оглед на ограничувањата во сила за борба против ширењето на Ковид-19 .

Од денес, сите странски државјани кои имаат намера да влезат во Хрватска, како и хрватски државјани кои немаат постојан или привремен престој во Хрватска, можат да ги дознаат одговорите на сите прашања поврзани со влегувањето во Република Хрватска на едно место, посочуваат од Министерството за внатрешни работи.

Странец кој поседува недвижен имот или брод на граничниот премин при влез во Хрватска, мора да достави дело налог, договор за продажба или друга документација од која произлегува дека тој е сопственик на недвижен имот или брод.

Во тој случај, тој и членовите на неговото потесно семејство можат да влезат, објаснуваат од Министерството за внатрешни работи.

Странците кои имаат недвижен имот во Хрватска и би сакале да ја средуваат куќата по долго време, и се заинтересирани дали нивната сопруга и децата можат да одат со нив и дали треба да одат во самоизолација, Министерството за внатрешни работи одговара како нивните членови на семејството можат да влезат со нив во Хрватска.

Самоизолацијата не е неопходна, но да се придржуваат до препораките и упатствата на Хрватскиот институт за јавно здравје за време на престојот во Хрватска (растојание од најмалку 1,5 метри, избегнување на ракување, близок контакт, итн.).