Деветгодишно дете било во контакт со 170 луѓе и не заразилo никoго

22 април, 2020
Насловна

Деветгодишно момче било заразено од бизнисмен кој го „собрал“ вирусот во Сингапур. Момчето било во француски ски-центар, пред да се врати во Лондон.

Повеќето од гостите во францускиот ски-центар, биле заразени, но истрагата на француските власти покажала дека момчето, кое било во контакт со најмалку 172 лица, не заразило никого.

Момчето покажало респираторни симптоми, како и неговите родители, но инфекцијата не била потврдена.

Лекарите утврдиле дека момчето има корона, грип и студ и ги заразил своите браќа со грип, но не и коронавирусот.

“Момчето, кое исто така имаше симптоми на други респираторни заболувања, присуствуваше на три скијачки училишта, но не учествуваше во преносот на вирусот. Се чини дека сведочи за потенцијално различна динамика на распространетост кај децата”, изјави францускиот епидемиолог Костас Данис за „Гардијан“.

Момчето имало само благи симптоми и кога било тестирано, откриени се само траги од вирусот, што, велат научниците, е одговорот зошто тој не го пренел вирусот на сите негови контакти.

Се верува дека имунолошкиот состав на детето е помоќен од возрасните, па затоа тие можат подобро да го толерираат вирусот и да заздрават.