Поради корона вирусот ќе се следи движењето на луѓето преку апликација

7 април, 2020
корона мапа

Шпанија го одобри развојот на апликацијата за контролирање на податоците за движење, што исто така се прави во Германија, Велика Британија, Австрија, Русија, САД и во други земји.

Сигурно сте запознаени за растечката напнатост на одделните корисници и медиумите кон државните структури, заради можноста да ги следат корисниците преку апликациите за корона.

Гугл веќе и официјално се бави со ова, презентирајќи ги податоците за движење на неколку дена во официјални документи кои откриваат дури и колку одредени области и региони се придржуваат кон забраната за движење, изолација и карантин.

Во најновиот настан за развој на можни инвазивни апликации за приватност на корисниците се приклучува и нова земја. Шпанската влада ја одобри иницијативата за развој на апликација на мобилен телефон што ќе им овозможи на здравствените власти да геолозираат податоци за граѓаните, што, наводно, може да им обезбеди повеќе персонализирани здравствени информации.

Во пракса, ова исто така ќе им овозможи на властите да проверат дали поединците се придржуваат кон мерките за ширење на корона вирусот, со што ќе има поголема контрола кон шпанците, да останат во своите домови и да престанат со непотребното патување, пишува францускиот весник „Ел Паис“. Овој приказ објавен во Службен весник на 28 март му дава на Министерството за здравство голем број овластувања за подобро контролирање на ширењето на вирусот. Тие вклучуваат „итен развој на апликација за мобилен телефон за поддршка на управувањето со здравствената криза предизвикана од Ковид-19“.

Целта на апликациите е да им помогнат на корисниците да ги проценат своите симптоми и веројатноста да бидат заразени, како и да им дадат информации за корона вирусот и следните чекори врз основа на сопствената проценка. Под никакви околности апликацијата нема да се користи за контрола на усогласеноста со ограничувањата на движењето. Но, сепак апликацијата „ќе овозможи пристап до географските локации на корисниците со единствена цел да провери дали се наоѓаат во регионот каде што велат дека се наоѓаат“, се вели во весникот.

Апликацијата, со дозвола на корисникот, ќе потврди во кој регион се наоѓа лицето и ги користи овие информации за да обезбеди персонализирани одговори засновани врз здравствени протоколи во областа, бидејќи во Шпанија здравствените овластувања се префрлени во регионите.

Според „Ел Паис“, тоа значи дека Министерството за здравство би можело потенцијално да испраќа до граѓаните WhatsApp пораки (апликација за пораки со IM) доколку се открие дека патуваат во друг регион. Ова може да се случи во обид да, на пример, да ги прекинете мерките за патувањата за време на викендот и да патувате во други места на живеење.

Корисниците ширум светот претходно изразија сомнеж дека овие апликации може да се користат и за неовластено следење на движењето на поединци и делови од заедницата во област на земјата. Слични апликации веќе се развиваат брзо на штета на државата, користејќи ги податоците на корисниците во Русија, Велика Британија, Австрија, Германија, САД и други земји низ целиот свет.

Што ќе искоментирате вие во врска со оваа тема?