Сите големи катастрофи доаѓаат од иста лабораторија!

12 април, 2020
istorija

Уште на почеток да напоменеме: не, нема докази дека корона вирусот потекнува од американски или кинески воени лаборатории. Исто така, Албанците не се генетски отпорни на корона вирусот  како што тврдат некои медиуми. Колку и да тврделе разни ТВ-емисии, бугарскиот премиер Бојко Борисов ја нема таа способност да го задржи корона вирусот подалеку од Бугарија.

Списокот на нерелевантни вести што кружат на интернет е долг. Некои од нив се само смешни, некои се застрашувачки. Активистката Дејн Ешли, на пример, им кажа на стотиците илјади следбеници на Фејсбук и ЈуТјуб дека таа е „вистинскиот извор“ на корона вирусот во Вухан е 5Г мрежата за мобилни телефони.

Долга историја на теории на заговор и зараза

Со оглед на поплавата на ваквите дезинформации за корона вирусот, веќе не е изненадувачки што властите сега пуштаат приближно ист број на службени сигнали на лажни вести како предупредувања за самата болест. Во меѓувреме, Светската здравствена организација (СЗО) отвори специјална страница за борба против лажните вести поврзани со корона вирусот, а особено опасните, кои споделуваат совети за тоа како да се „лекува“ оваа болест на белите дробови. СЗО и здравствените институции на тој начин покажуваат дека научиле од грешките во минатото.

Црна смрт

Кога чумата ја нападнала Европа во средината на 14 век, никој не знаел од каде започнала заразата. Наскоро, приказните за бунарите за труење почнале да се појавуваат. И, исто толку брзо биле пронајдени виновниците: Евреите со своите пеколни планови за управување со светот. Но, ваквите теории на заговор не се типични за некои антички времиња кои биле оптоварени со товарот на суеверие и незнаење.

Германски отров

Помеѓу 1918 и 1920 година, т.н. „Шпанскиот грип“ предизвика меѓу 25 и 50 милиони смртни случаеви, што е повеќе од Првата светска војна. Изворот на болеста е откриен дури во 1930-тите години и до тоа време било прифатено дека „шпанскиот грип е плод на германските воени лаборатории“.

Гласините и лажните вести на социјалните медиуми се шират многу побрзо отколку што научниците и институциите можат да споделат доверливи информации на граѓаните.

Операција „Детрик”

Но, рекордерот за бројот на кампањи со дезинформации е секако – СИДА. Во 1983 година, советската тајна служба на КГБ започна гласина дека СИДА, како биолошко оружје, потекнува од Форт Детрик, каде што Американците експериментирале врз затворениците, малцинствата и хомосексуалците, тврдејќи дека изворот на заразата е од Африка. Во 1985 година, германско-советски биолог по име Џејкоб Сегал објавил псевдонаучна студија наменета да служи како доказ за оваа теорија на заговор. И покрај тоа што научниците од остатокот на светот сметаат дека тезата е глупост, оваа теорија на заговор сè уште опстојува до ден денес.

Коронa вирусot може да се ограничи само со сериозна наука, ширењето на хигиената и медицинската нега. Исто така помагаат и едукација, компетентност на медиуми и ментална хигиена. За некои, едно или две шишиња пиво Корона може да помогнат, затоа што е познато каков ефект има пивото врз нервите.