Велигден во Хирошима: Како православните Јапонци го слават Велигден (документарен филм)

19 април, 2020
Велигден во Хирошима: Како православните Јапонци го слават Велигден (документарен филм)

Хирошима е едно од најтажните места во светот, неизбришливи изгореници на совеста на човештвото. И баш тука е основана Јапонската православна црква. Еве како православните Јапонци го слават Велигден.

Документарец за велигденската прослава во Јапонската православна црква во Хирошима. Онаму каде човештвото само на себе си зададе најтешка рана, како лудак кој сам себе се прободува со нож, тука дошол Христос и ја основал својата црква, за да ја залечи најтешката рана. Кој нема да се потресе кога од такво место, православен јапонски свештеник извикува на црковнословенски јазик, „Христос воскресна!“