5 извонредни: Највлијателните жени кои оставиле неизбришлив белег на историјата!

3 мај, 2020
Naslovna

Тие го отворија патот и не се срамеа да чекаат во време кога не беше поддржана автентичноста на жените. Одеа смело и останаа запаметени како дами кои го сменија целиот тек на историјата.

Лејди Дајана

Светот засекогаш ќе ја сака принцезата од Велс, Лејди Дајана и тагува за нејзината трагична смрт – таа беше вистинска принцеза од реалноста, а не од бајка. Сакана и почитувана. Светот не очекуваше дека таа ќе биде на надморска височина и оддалеченост, таа покажа дека принцезата може да биде дел од светот и има право да биде и жена – значи, во љубов, несреќна, разведена, прогонета, блиска до сите жени во светот нивните подеми и падови.

Коко Шанел

Коко ги ослободи врските за жени со мода и стил, создавајќи облека што е пријатна, не бара тежина во корсетите и не го ограничува телото на жената, туку го опфаќа на софистициран начин. Всушност, таа внимаваше на машката облека, која никогаш не беше толку воздржана и побарувана како и женската, редефинирајќи ја машката мода за да одговараат на женските форми. Нејзините револуционерни идеи денес се модни стандарди.

Марија Кири  

Родената научничка, Марија Кири си ја должеше својата работа и откритија пред целиот свет, отелотворувајќи ја еднаквоста на жените, односно докажувајќи дека жените не се интелектуално инфериорни во однос на мажите, како што се веруваше. Таа е прва жена што ја доби Нобеловата награда и исто така прва личност што доби две Нобелови награди на две различни полиња. Таа е вклучена во истражување на физика и радиоактивност, поставувајќи елементи за развој на Х-зраци за болници за време на Првата светска војна.

Катарина Џонсон  

Иако повеќето се раскажуваат за нејзината интригантна приказна со Тесла, целиот нејзин живот е импресивен. Таа беше една од првите жени на НАСА и нејзините пресметки од областа на орбиталната механика помогнаа во дизајнирањето навигација во првиот американски вселенски лет. Таа беше дел од тимот зад испраќањето на првите луѓе на Месечината.

View this post on Instagram

Katherine Johnson

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Амелија Ерхарт  

Таа беше американски пилот и постави рекорди со повеќе брзини. Во јуни 1937 година, летот го започна летот низ целиот свет, но исчезнала над Пацификот на 2 јули и никогаш не било откриено што се случило со неа – освен што е запишано во историјата на пилотирање, таа остана една од најнерешните мистерии во светот.