5 реченици кои треба да престанеме да ги кажуваме: Тие ни ја уништуваат среќата!

5 мај, 2020
Naslovna

Мозокот одлучува како реагираме во одредени ситуации, како се справуваме со стресот и проблемите и едноставно како живееме. Кога ни е стресно или во непредвидена ситуација, нашиот мозок има потреба да реагира на одреден начин.  

Сепак, ваквото размислување не ја зема предвид тежината на ситуацијата во која се наоѓаме секој ден, а некои реченици треба да се стопираат.

Секој мора да ме сака

Не можеме да бидеме драги на сите и не секој може да нè сака и мора да бидеме свесни за тоа. И во пријателства и во љубов, мора да бидеме свесни дека нашата личност не може и не смее да ги сака другите луѓе. И тоа е добро! Колку и да се обидуваме и сакаме да бидеме прифатени од другите, никогаш нема да бидат сакани од сите како што ние сакаме.

Морам да успеам во сè што правам  

Несреќата на испитот, неуспешно интервју за работа или работа што не ја направивме правилно, не се мерило за добро работење на нашата работа. Можеби едноставно не дадовме се од себе во тој момент или сфативме дека тоа е нешто што воопшто не се најдовме.

Морам да избегнувам конфликти  

Се разбира дека е во ред да не се соочуваме со претпоставени само затоа што имаме лош ден или понекогаш прифаќаме покана за дружење само за да избегнеме дискусии, или едноставно да исчистиме некои од нашите луѓе затоа што не сакаме да им се спротивставиме. Сепак, тоа е само привремено и не е вистинското решение на долг рок.

Морам да одржувам сè под контрола  

Колку што сакаме да знаеме во која насока се одвива нашиот живот и што претстои за нас во иднина, токму ситуацијата во која се наоѓаме сега покажува дека е невозможно секогаш да се држи сè под контрола.

Морам да избегнувам ситуации од кои се плашам  

Кога ги гледаме нашите стравови, сфаќаме дека имаме две опции – прифаќаме или игнорираме. Прифаќањето не значи предавање, туку реализација дека ние се справуваме со работи и ситуации што не можеме да ги избегнеме.