7 работи што не сте знаеле за најдолгиот пат во светот

14 мај, 2020
Насловна

Мајкл Штрасер ја држи титулата велосипедист кој го премина најбрзо на две тркала. Му беа потребни 84 дена, 11 часа и 50 минути за да го стори тоа. Рекордот беше срушен во октомври 2018 година.


1.Пан-американскиот пат е најдолгиот пат во светот според Гинисовата книга на рекорди. Главната траса се протега на околу 30.000 километри и го поврзува Северот со Јужна Америка. Го поврзува градот Ушуаја во Аргентина со Заливот Прудое на Алјаска.

2. Пан-американскиот пат всушност се состои од многу подолга мрежа на меѓусебно поврзани патишта во 14 држави на: САД, Канада, Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагва, Костарика, Панама, Колумбија, Еквадор, Перу, Чиле и Аргентина.


3. Со исклучок на стотина километри дождовна шума помеѓу Панама и Колумбија позната како Дариен Гап, Пан-американскиот пат ги поврзува сите крајбрежни земји долж Тихиот океан со двата американски континента.

4. Ако возите автомобил во просек осум часа на ден, ќе ви требаат три месеци да го возите целиот пат. Просечен турист, кој сака да ја истражи околината, поминува во просек од шест до 18 месеци.

5. Аргентинецот Мајкл Штрасер ја држи титулата велосипедист кој ја премина најбрзо на две тркала. Му беа потребни 84 дена, 11 часа и 50 минути за да го стори тоа. Рекордот беше срушен во октомври 2018 година.


6. Концептот за единствен пат што ги поврзува двете Америки датира од 19 век, но првите сериозни чекори за да се постигне ова беа преземени во 1923 година. Оригиналниот план беше да се изгради железница што ќе ги поврзе двата континента, но со проширување на патничките автомобили, беше решено да се изгради пат.

7. Иако ова е најдолгиот пат за моторни возила во светот и поминува низ разновиден пејзаж – од песочни плажи, дождовни шуми и планини до глечери – има малку туристи кои избираат да го возат. Повеќето туристички атракции во Јужна и во Северна Америка се наоѓаат надвор од пан-патеката Пана Америка и затоа се користат само во некои делови од неа.