Откријте ги првите тајни на Мачу Пикчу!

17 април, 2020
machu-Picchu

Сместени високо на падините на Андите, урнатините на Мачу Пикчу продолжуваат да ги откриваат тајните на империјата Инка. Додека археолошкиот локалитет привлекува голем број посетители во Перу, тука се и 5 помалку познати тајни скриени под нејзините слоеви на историјата.

Тоа всушност не е изгубениот град на Инките.

Кога истражувачот Хирам Бингам III се сретнал со Мачу Пикчу во 1911 година, тој барал друг град, познат како Вилкабамба. Ова било скриена престолнина од која Инките избегале откако шпанските конквистадори пристигнале во 1532 година. Со текот на времето стана познат како легендарниот Изгубен град на Инките. Бингам го поминал поголемиот дел од својот живот тврдејќи дека Мачу Пикчу и Вилкабамба се една иста, теорија која не се покажа како погрешна, сè уште по неговата смрт во 1956 година. (Вистинската Вилкакабаба сега се верува дека била изградена во џунглата околу 50 милји западно од Мачу Пикчу.) Неодамнешните истражувања отворија сомнеж за тоа дали Мачу Пикчу воопшто бил заборавен. Кога пристигнал Бингам, три семејства на земјоделци живееле на местото.

Земјотресите не се непознати за ова место

Камењата на најубавите згради низ Империјата Инка немаат малтер за време на нивната изградба. Овие камења биле пресечени толку прецизно и се врзани толку близу, за да не може да се вметне ниту кредитна картичка. Настрана од очигледните естетски придобивки од овој стил на градење, постојат и инженерски предности. Перу е сеизмички нестабилна земја – и Лима и Куско се израмнети со земјотреси – а самиот Мачу Пикчу е изграден на два линиски грешки. Кога ќе се случи земјотрес, за камењата во зградите на Инките се вели дека „танцуваат“; тоа е, тие скокаат низ потресите и потоа повторно паѓаат на своето место. Без овој метод на градење, многу од најпознатите градби во Мачу Пикчу би се срушиле од многу одамна.

Голем дел од најимпресивните работи е неговата невидливост.

Додека Инките најдобро се паметат по своите убави sидови, нивните проекти за градежништво биле неверојатно напредни. (Особено, како што честопати се забележува, за култура која не користела нацрт животни, железни алати или тркала.) Онаа страна што ја гледаме денес морала да биде извајана од изрез помеѓу два мали врвови со движење на камења и земја за да се создаде релативно рамен простор. Инженерот Кенет Рајт проценил дека 60% од изградбата направена во Мачу Пикчу е под земја. Голем дел од нив се состојат од длабоки градежни темели и кршена карпа што се користи како дренажа.

Може да одите до урнатините.

Патувањето до Мачу Пикчу е многу работи, но ефтино не е едена од нив. Билетите за воз од Куско можат да чинат и повеќе од сто долари, а влезниците се движат од 47 до 62 долари во зависност од тоа кои опции ќе ги изберете. Помеѓу нив, обиколното патување со автобус нагоре и надолу по падината над 2.000 метри на врвот, на која се наоѓаат урнатините на Инките, чини уште 24 долари. Ако не ви пречи тренингот, сепак, можете да чекорите горе-долу бесплатно. Стрмната патека приближно ја следи трасата на Хирам Бингам во 1911 година и нуди извонреден поглед на историското засолниште Мачу Пикчу, кое изгледа скоро како во времето на Бингам. Искачувањето е напорно и трае околу 90 минути.

Има еден одличен, скриен музеј во кој никој не оди.

За посетителите условени со објаснувачките знаци на националните паркови, една од најчудните работи за Мачу Пикчу е дека страницата не обезбедува практично никакви информации за урнатините. (Овој недостаток има една предност – урнатините остануваат необличени.) Одличниот Museo de Sitio Manuel Chávez Ballón (влез од 7 долари) пополнува многу празни места за тоа како и зошто е изграден Мачу Пикчу и зошто Инките избрале толку извонредна природна локација за цитаделата. Прво, мора да го пронајдете музејот. Незгодно е зафатено на крајот од долгиот сообраќаен пат во близина на основата на Мачу Пикчу, на околу 30 минути пешачење од градот Агуас Калиентес.