Како да се облечете за интервју за работа?

26 април, 2020
Naslovna

Дали сте поканети на интервју за работа? Честитки! Следното големо прашање е, како ќе се претставите пред потенцијалните работодавци. Што ќе облечете? Кога станува збор за интервју за работа, облеката што ќе ја одберете е скоро исто толку важна како и она што ќе го кажете. Овие пет совети можат да ви помогнат да оставите одличен впечаток на тој разговор.

Чиста и пеглана

Размислете за тоа што сакате да носите за тој значаен ден и измијте ја облеката неколку дена порано за да бидете сигурни дека нема да се згуќваат во миењето. Исто така, испробајте го на време за да видите како ви стои на  вас. Премногу голема или премала облека не остава добар впечаток

Профил на компанијата и работното место

Однапред проучете што прави компанијата, како работи, колку луѓе вработува и како се облекуваат … сето тоа ќе ви даде поцелосна слика за вашиот потенцијален иден работодавец. Обидете се вашата облека да одговара со вообичаената облека на работното место на кое аплициравте.

Удобно и угодно

Исто така е важно да се чувствувате пријатно во она што го носите за интервјуто. Се разбира, не станува збор за пижами или џемпери, туку облека што ќе можете да дишете и да се движите нормално. Не ви треба непријатната затегнатост на тесното здолниште, ниту џемперот што ве гребе.

Совети за жени

Без оглед на која облека ќе изберете, неутралните бои како црна, сива, сина или кафеава боја се најдобриот избор. Можете да ги освежите со детали како што е шарена кошула под класична јакна. Ако не сакате да оставите погрешен впечаток на вашиот работодавец, не носете премногу кратко или премногу тесно здолниште.

Совети за мажи

Секој маж треба да има класичен, три парчен костум во темно сина, црна или кафеава боја во својата гардероба. Можете да го оживеете со модерни чорапи или светла  кошула. За топли месеци – памук, кога ќе залади – волна. Во лето подобро е да се избегне ленен костум бидејќи премногу се гужва.

Запомнете, имате само една можност да го направите првиот впечаток на потенцијалниот работодавец. Најважно е да го прилагодите вашиот изглед на работата за која аплициравте. Значи, професионално и удобно.