Жена работела од дома три години и ги открива грешките што би сакала да ги избегне

22 април, 2020
Rabota od doma

Работата од дома може да биде вистински благослов, но само ако го сторите тоа правилно. Кинески експеримент покажа дека вработените кои работат дома можат да бидат позадоволни од нивната работа и попродуктивни од нивните канцелариски колеги. Но, во исто време, оние што работат од дома честопати се чувствуваат осамени и изолирани затоа што веќе не се чувствуваат како да се дел од заедницата.

За своето искуство зборуваше и Марија, новинарка од Bright Side, која има тригодишно паботно искуство од дома. Таа ги откри грешките што ги правела што скоро веднаш ја натерале да се врати во канцеларијата.

1. Немав никаков кодекс на облекување

„Не ме сфаќајте погрешно, сакам да шетам дома во пижами, но сфатив дека е подобро да се задржи овој изглед за поопуштениот викенд. Научниците веќе докажаа дека облеката влијае на нашето расположение, нивото на енергија, па дури и нашиот начин на размислување. пижамите веројатно нè прават мрзливи, опуштени и воопшто не мотивирани да работиме “, истакнува Марија.

Носењето различна облека додека работиме и кога одиме во кревет ни помага да ја одделиме нашата работа од приватниот живот, дури и ако целиот ден го поминуваме дома. Затоа експертите сметаат дека не треба да поминуваме цел ден во пижами, ако сакате да бидете продуктивни и организирани.

2. Не ми беше грижа за распоредот

Марија признава дека на почетокот се изгубила во ново стекнатата слобода, па работела до четири наутро, будејќи се многу доцна и секогаш подготвена за секоја авантура.

„И искрено, тој вид на живот беше прилично забавен и функционираше некое време, но тогаш сфатив дека мојата продуктивност се намалува и навистина не се чувствував добро долго време, психички и физички“, се сеќава таа.

Лекарите се согласуваат дека јадењето здраво, спиењето и вежбањето се клучни не само за нашето здравје, туку и за нашиот успех. Значи, бидете свој шеф и направете распоред што ќе ви овозможи да уживате во придобивките од флексибилното работно време, но исто така нема да му наштети на вашето здравје.

3. Не можев да им објаснам на членовите на семејството дека имам вистинска работа

„Кога штотуку започнав како новинарка, моето семејство и пријателите не го сфатија тоа сериозно. За нив, цел ден седев на компјутерот во потрага по некои забавни и возбудливи работи“, се сеќава Марија, која во тоа време се бореше да ги исполни своите обврски. и други очекувања, што вклучуваше правење задолженија и дружење.

Затоа, разговарајте со семејството и пријателите и објаснете им дека имате вистинска работа со реалните обврски што треба да ги обавувате исто како и тие.

4. Не можев да го одвојам деловниот живот од мојот приватен живот

Кога работите од дома, вашиот личен и деловен живот неизбежно ќе се мешаат, но вашата работа е да создадете растојание помеѓу нив. Направете навика да ги заборавите сите ваши прашања поврзани со работата, откако ќе се оддалечите од бирото и да му одолеете на искушението да ги проверите вашите е-пошта или да направите дури и најситни задачи за време на вашето слободно време. Ова ќе ви помогне да создадете здрави граници помеѓу вашиот личен и професионален живот, што може да биде предизвик дури и ако сте свој шеф.

5. Заборавив на физичка активност

Просечниот канцелариски работник зема околу 6886 чекори на ден, што можеби сè уште не е доволно за одржување на здравјето. Но, ако го поминувате најголемиот дел од денот дома и најдалеку што се движите е помеѓу спалната соба и масата во кујната, најверојатно нема да го достигнете минималниот број на потребни чекори.

6. Влегов во рутина

„После шест месеци работејќи како новинар, се досадував со оваа работа. Иако дефинитивно бев заљубена во мојата работа, се чувствував како да правам иста работа секој ден”, опиша Марија.

Ова е скоро неизбежна појава кога ќе престанете да работите во канцеларијата и кога ќе престанете секојдневно да ги слушате авантурите на колегите. Затоа е исклучително важно секој ден да излезете од куќата и да се посветите на тоа да правите други работи, без оглед дали плаќате сметки, одите на шопинг или градинарство.

7. Не разговарав со други луѓе

Работата од дома може да биде одлична за луѓе на кои цело време не им треба многу социјална интеракција. Но, да бидеме искрени, седењето на целиот ден дома понекогаш може да ве натера да се чувствувате осамени. Дури и ако разговарате со колегите преку социјалните мрежи во текот на денот, сè уште не може да ги замени разговорите еден на еден за време на паузата за ручек или кафе. Социјалните интеракции се клучни за нашето ментално здравје, затоа осигурајте се дека не го негирате тоа искуство.

8. Мојата маса не беше организирана

„Многу често работев од кревет и искрено, сè уште не можам да одолеам на искушението да не го правам тоа од време на време. Но, овој начин на работа може да биде штетен на долг рок“, рече оваа новинарка, која верува дека таквата работа може да влијае на продуктивноста, но и да предизвика проблеми со спиењето. За да го избегнете ова, организирајте биро каде ќе имате се што ви треба, што ќе ви помогне да го изградите вашиот режим на работа и да се чувствувате поорганизирани.