Прво се викало Pac-Man но некој се сетил дека луѓето наместо P ќе го саменат со F: 40-ти роденден на жолтиот “јадач”

23 мај, 2020
Naslovna

Една од најпопуларните видео игри на сите времиња, Pac-Man наполни 40 години. Во оваа игра, тркалезен карактер со усти кои отвораат и затвораат тече низ лавиринт што голтаат точки и повремено овошје за дополнителни поени и избегнува четири духови наречени Blinky, Pinky, Inky и Clyde.

Секој играч на Пакман знае дека најголема радост е бркањето духови кои можат сами да станат јадења.

Играта првично беше наречена Пак-Ман, од јапонскиот збор „ластовица“, но беше сменета кога пристигна на американскиот пазар од страв дека ќе добие повеќе груба конотација кога ќе се смени буквата „П“ во „Ф“.

Дизајнерот на игри Тору Иватани излезе со идеја за формата на главниот лик кога зеде парче пица и сфати дека остатокот го потсетува на широко отворена уста.

Според него, Пакман бил наменет за жени и парови, затоа што се разликувал од насилните игри со стрелање што управувале со игрите во Јапонија во тоа време.