Руска Атлантида: Необичен град кој со години „спие“ под вода

6 мај, 2020
Naslovna

Околу 200 километри северно од Москва, црковната кула што се издига од островите на Волга го чува сеќавањето на историскиот дел на Каjазин, кој самите Руси го потопија кон крајот на 1930-тите за да направат хидроцентрала има нова улога, како светилник.

„Осамената кула што стои на островот и привлекуваше интерес на туристите требаше да биде срушена, но планот е променет и продолжува да служи како атракција“, открива порталот „Rusia Beyond“. Тие исто така додадоа дека Каjазин е основан во 12 век и со текот на времето се развил во просперитетен трговски и индустриски град.


На островот може да се стигне со брод, при што љубопитните луѓе можат да научат повеќе за изгубените споменици и зградите што спијат под Волга. Практиката на потопување на селата и градовите во болшевиците не беше туѓа. Да се ​​изгради „нова и подобра“ Русија и да се изградат вештачки езера и хидроцентрали би ги презеле работите во свои раце и ќе го уништи она што им беше потребно за да се унапреди индустријата. Центарот за историја Ка Kaјазин не е единствениот што исчезна под вода. Весјегонск и Корчев недалеку од Вештачкото езеро на Рибин и Пуцес и Бугарија исто така исчезнаа за да му дадат пат на напредокот.