Седишта во авион кои помагаат да се одржи социјалната дистанца: Дали овој дизајн ќе стане реалност?

13 мај, 2020
Naslovna

Никој не знае како ќе изгледа летањето во текот на следниот период. Досега се појавија шпекулации за поставување штанд за дезинфекција, носење заштитни маски и отстранување на средните седишта. И една креативна личност покажа како може да изгледа седиштето.

Аеронаутскиот инженер Флоријан Бариот го претстави своето решение за дизајн на седиштата што го спречува ширењето на вирусот. Концептот наречен Plan Bay се состои од три навидум обични седишта, сепак, ако малку подобро погледнете, ќе забележите дека средното седиште е блокирано, како и дека околу секое седиште е поставена заштитна плоча. Концептот на Бариот е дизајниран за економска класа, а Планот Беј се состои од една заштитна плоча поставена зад седиштето и друга помеѓу седиштата.

Инженерот смета дека авиокомпаниите не сакаат целосен редизајн на кабината или инсталирање на нови седишта, туку функционален дел кој лесно може да се отстрани, а кој може да се инсталира доколку е потребно.

Овој вид на конструкција е многу лесен за поставување на празно средно седиште, така што патниците што седат покрај патеки и покрај прозорецот можат да одржат социјална дистанца.

Според Флоријан Бариот, процесот на инсталација е едноставен, опремата е едноставна за производство, а трошоците би биле ниски.

Во интервју за Си-Ен-Ен, инженерот рече дека тој го развил концептот додека седел на трпезариската маса, додека неговите деца играле во близина. Тој беше инспириран од неговата сопруга, која рече дека ќе биде загрижена ако кивне патникот што седи зад неа. Со оглед на близината и висината на инсталираните седишта, лицето зад вас веројатно ќе биде близу до вас, како и секој во вашиот ред.

– Идејата за отстранлива градба има смисла кога потребите за санитарни мерки се привремени и / или ограничени на географска област – вели Барјот.

Бариот откри дека бил во разговори за реализација на дизајнот, но дека засега не знае како и дали идејата ќе се вклопи во иднината на авијацијата. Меѓународното здружение за воздушен сообраќај (ИАТА), кое претставува носители ширум светот, на 5 мај издаде изјава во која сугерира дека заклучувањето на средното седиште не е нешто што тие го поддржуваат, и дека претпочитаат да препорачуваат да носат маски за лице.