Свети Василиј Острошки е единствен празник без обичаи: Ако денес направите едно, секоја искрена желба ќе биде исполнета

13 мај, 2020
Naslovna

Еден од најпочитуваните светци во целото христијанство, за кое се верува дека е чудотворец и исцели многумина.

На 12 мај, православните цркви слават празник посветен на Свети Василиј од Острог, светец за кој се верува дека е еден од најголемите чудотворци. Роден е како Стојан Јовановиќ во Попово Поле кај Требиње, а веќе на 12-годишна возраст бил испратен во манастирот Завала, каде што бил игумен неговиот чичко Серафим. По завршувањето на манастирското училиште, тој го доби монашкиот ранг и стана парохиски свештеник на Попово Поле.

Тој служел во многу градови, од Мостар, преку Херцег Нови и Плевала, Морача, до Огонош и Бјелопавлиќ. Починал во 1671 година, а неговите мошти и гробница се чуваат во манастирот Острог во Црна Гора, на кој се приложени бројни легенди.

Членови на христијанска и муслиманска вера веруваат во неговата исцелителна моќ. Зошто?

Постојат бројни пишани сведоштва на луѓето за кои се одговорени молитвите упатени до Свети Василиј од Острог – сите на кои им помогнал овој светител целата своја приказна ја пишува на хартија за време на следната посета на манастирот Острог и ја остава во Горниот манастир, а монасите ги собираат, чуваат и ја претвораат во книга.

Некои од старите легенди кои сведочат за милоста, љубезноста и моќта на Свети Василиј, меѓу другото, е и приказната дека бебе паднало од лулката од врвот на Горниот манастир одамна. Бидејќи Горниот манастир се наоѓа во карпите на планината Острошка града, скоро долж карпа, на дури 900 метри надморска височина, мајката се исплашила и верувала дека го изгубила своето дете. Сепак, бебето беше пронајдено живо и добро на земја, во подножјето на планината, насмеано и среќно.

Оние кои не веруваат во вакви приказни, сè уште замислуваат кога ќе го слушнат вистинскиот факт – пожарот што избувна на планината Острошка грда кој ги поштеди и манастирите и параклисите во близина. Исто така, факт е дека за време на Втората светска војна, паднала бомба над Горниот манастир Острог, но таа никогаш не експлодирала.

Правилата на манастирот што треба да се почитуваат

Единствено што не е дозволено е фотографијата внатре и во портата на Горниот манастир. Ако некогаш одите на ова свето место, вообичаено е да донесете шише масло, кое монасите го посветуваат за време на услугите и на верниците во мали шишиња, што се користат за лекување. Треба да донесете и шеќер, кој останува во манастирот и кој секој може да го користи.

Сепак, најважно е да се донесе пар црни, машки чорапи – се вели дека чорапите на Свети Василиј секогаш се искинати затоа што тој станува и шета ноќ, така што монасите ги менуваат секој ден.

Жените не смеат да влегуваат во кратки здолништа, дури и во панталони – задолжителната носија е здолниште барем до колената, како и покриени раменици и градите, а марама треба да се стави на главата. Мажите исто така треба да доаѓаат со покриено тело, така што не смееме да влегуваме во сандали и шорцеви.

Раката на Свети Василиј

Во одредени денови, раката на Свети Василиј беше откриена така што верниците можеа да ја бакнат за време на турнејата во манастирот, а сите што имаа можност да го видат тоа е откриена, велејќи дека раката изгледа многу жива, а не како дел од телото на некој што почина пред скоро 400 години. Исто така, во манастирот, ќе имате можност да слушнете дека светецот му ја одзел раката од некои грешник, не дозволувајќи им да ја бакнуваат, па дури и не се осмелуваат да ги лажат монасите, затоа што се шпекулира дека тие се разбојнички.

Многумина веруваат дека ако ветат дека ќе одат во манастирот Острог на празникот Свети Василиј, нивната или болеста на некој близок до нив, ќе исчезне „како да е одведен со рака“.

Ако знаете личност која се подготвува за патување како ова, треба да земете масло, темјан и памук за да земете со вас и да го оставите до светецот „да ја помине ноќта“.

Честопати се случува и католиците и муслиманите да се заветуваат, затоа што сите во оваа област се убедени во големите чудесни моќ на свети Василиј, така што се верува дека работите што ги поминуваат ноќта во неговите мошти ги лекуваат сите болести. Затоа памукот, маслото и темјанот што му биле донесени на Острог треба да се чуваат за „не дај Боже“.