Звуци од дивината: Ако ви недостига природа, еве како да уживате дома

13 мај, 2020
Naslovna

Со аудио снимање на ноќни звуци од американските национални паркови на природа, можеме лесно да се поврземе со пустината од сопствениот дом и да ги ублажиме симптомите на стрес и вознемиреност.

Безброј студии ги покажуваат придобивките од трошење време на отворено, од намалување на крвниот притисок до намалување на симптомите на анксиозност и хормонот на стрес кортизол. Дури и гледањето фотографии од природа може да помогне да се намали вознемиреноста, а звуците на природата можат да го ослободат стресот.

Оваа звучна снимка на ноќни звуци од националните паркови на природата, снимена од американската фондација Национален парк, е моќна алатка за медитација и релаксација. Овие смирувачки 12 минути звуци од дивината можат да ве доведат во мирна состојба, дури и ако живеете во зафатена градска околина.

Ставете ги слушалките. Затворетеги очите. Смирете се. И слушајте. Почувствувајте го просторот помеѓу чукањето на срцето и доживејте чудо на отворено.