Како правилно да замрзнете свежи јагоди?

19 април, 2020
Naslovna

Ако имате повеќе зрели јагоди отколку што можете да ги користите пред да скапат, замрзнете ги. Нашите експерти за кујна советуваат како да замрзнете јагоди, така што тие ќе го сочуваат нивниот вкус без разлика кога ќе ги користите подоцна.

Патот што јагодите го поминуваат од каде се собрани до локалните продавници е тешко патување со сладок крај. Но, понекогаш земаме повеќе јагоди отколку што можеме да јадеме. Ако не сакате да направите многу џем, тука е едноставно решение: Замрзнете ги.

Како да ги замрзнете јагодите

Кога се замрзнати правилно, тие ќе ги зачуваат сите хранливи материи и квалитет, и ќе го задржат нивниот вкус, како и хранливата вредност. Запомнете дека тие ја менуваат бојата, јагодите стануваат потемни, а нивната текстура е многу помека, затоа не ви требаат јагоди што се замрзнати и одмрзнати за да изгледаат исти како кога биле свежи. Сепак, не грижете се дека има многу рецепти во кои можат да се искористат.

Чекор 1

Подгответе јагоди

Изберете јагоди кои се темноцрвени, цврсти и целосно зрели. Измијте ги и исушете ги јагодите внимателно, одделете ги стебленцата. Ставете ги сушените јагоди на посебна хартија.

Предупредување: Не ги држете јагодите во вода долго, бидејќи тие губат хранливи материи и вкус.

Чекор 2

Замрзнете ги

Можете да замрзнете цели јагоди или на половина, со или без шеќер.

Најпрво замрзнете јагоди што не се слатки на посебна хартија, на садот за печење. Кога ќе се замрзнат, одделете ја секоја јагода поединечно и ставете ги во кеси за замрзнување. Обидете се да оставите што е можно повеќе воздух во ќесата, така што јагодите не би се залепиле заедно.

За да ги направите јагодите послатки, преполовете го овошјето или исечете го во сад. Посипете го секој грст јагоди со половина чаша шеќер, а потоа промешајте за да го растворите шеќерот. Нежно израмнете ги и ставете ги да се замрзнат во замрзнувач.

Тоа би било тоа.Зарем не е лесно?