ОВИЕ 10 РАБОТИ ГИ ПРАВИ СКОРО СЕКОЈА МАЈКА, А БЕБИЊАТА ТОА ВООПШТО НЕ ГО САКААТ! Ќе се изненадите што се има на овој список!

30 април, 2020
Naslovna

Мајките сакаат да комуницираат со своето бебе, но прават одредени работи што на бебето не му се допаѓаат.

Долго и интензивно смеење

Често се зборува дека кога мајката е среќна, среќно е и бебето. Во овој случај тоа не е точно. Ако мајката се смее гласно и долго, бебето се чувствува како да е исфрлено од мирно „пловење“ и фрлено како на трамболина кој постојано го отфрла.

Постојано буцкање / скокоткање со прстите

Во третото тримесечие, кога бебето е веќе големо, мајките честопати си ги буцкаат со прстите за да дознаат во која позиција се. Вашето бебе сака да гушка и да му го допирате стомакот, но не претерувајте. Никогаш не знаете што прави вашето бебе во моментот во неговиот стомак, и ако правите премногу истражувања со прстите, вашето бебе може да се налути и да започне да бега од вашиот допир.

Ненадејни и гласни звуци

Сите знаеме дека музиката делува смирувачки, не само на бебињата, туку и на возрасните. Иако бебињата можат да ги слушнат придушените звуци во матката, тие го мразат ненадејниот шум.

Мама под стрес

Како што се чувствува мајката, така и бебето. Ако сте под премногу стрес, нивото на хормоните нагло се зголемува и може да влијае на вашето бебе. Вежбајте техники за релаксација како што се длабоко дишење, медитација, вежбање или пробајте јога, сè што вас ќе ве направи порелаксирани.

Премногу играње со светло

Бебињата реагираат кога покажувате со батериска ламба на стомакот. Премногу светлина може да го иритира вашето бебе, особено ако изберете време кога тоа одмара. Ако вашето бебе не е расположено да игра со светло, тоа нема да реагира.

Премногу вртење за време на спиењето

Како и гласната смеа, постојаниот пресврт во креветот го вознемирува вашето бебе. Ако вашето бебе се одмара или спие, ненадејните движења можат да го исплашат. Обидете се да ротирате полека додека не се наместите.

Зачинета храна

Вашето бебе може да ја вкуси храната што ја јадете. Најдобро е да избегнувате зачинета храна, особено лута. Секој пат кога ќе изедете нешто луто, обрнете внимание на стомакот затоа што вашето бебе веројатно ќе започне да се движи и силно да ве удира.

Депресивна мајка = тажно бебе

Знаеме дека рековме дека едно бебе веројатно мрази долга и гласна смеа, но тоа не значи дека треба да бидете тажни. Обидете се да избегнете да се чувствувате тажни или депресивни бидејќи тоа ќе влијае на вашето бебе. Само да знаете дека бебињата плачат и додека се во матката.

Недостаток на простор

Како што расте вашето бебе, вашиот стомакот ќе биде се потесен и ќе се затега. Како можете да си помогнете? Може да се обидете да се истегнете, да легнете на креветот и да се опуштите. Немојте да се грчте додека лежите.

Празен стомак/желудник

Како и сè друго, вашата глад влијае на вашето бебе. Тоа мрази да сте гладни затоа ве известува со ненадејните движења. Секој пат кога ќе се чувствувате гладни или копнеете по одредена храна, одете директно во кујната. Ќе сфатите колку е благодарно вашето бебе кога ќе ви возврати со нежен удар после јадење.