Погледнете кој е новиот светски тренд за права и негувана коса

9 мај, 2020
Насловна

Меѓу многуте процедури поврзани со косата, ламинирањето има посебно место. Сепак, не е толку прифатлива како што би сакале, така што поевтините процедури сè уште се сметаат за најпопуларни.

Всушност, застаклувањето е многу слично на ламинирањето, но се разликува по тоа што е поедноставна постапка и што може да се повтори дома.

Суштината на застаклување

Оваа постапка се применува по многу силни експерименти како што се боење на косата, засенчување и слично. Една од главните предности на оваа постапка е тоа што практично не ја масира косата по нанесувањето на глазурата, бидејќи нејзините главни активни состојки (керамиди) не го покриваат горниот слој на косата, туку пополнуваат отвори и пукнатини создадени на нивната површина.

Ова пак придонесува за визуелно подобрување на структурата на оштетената коса со текот на времето.


На кого му треба застаклување?


Обично се изведува на девојки со оштетена, разделена или сува коса, кои станале такви како резултат на продолжената изложеност на негативни фактори. Вторите вклучуваат: изложување на сонце, солена вода, хемикалии за стилизирање, често сушење со фен и многу повеќе. Оваа постапка е една од најдобрите алтернативи за боење на косата, бидејќи ви овозможува целосно да ја обоите сивата коса.


Предности на постапката:


По застаклување, косата го менува својот изглед на подобро, се должи на фактот дека:

  • прамените стануваат подебели и поцелосни
  • нивниот волумен се зголемува
  • тие се лесни за чешлање
  • тие стануваат позаштитени пред изложеност на фактори на животната средина.


Карактеристики на застаклување:

За жал, таков позитивен ефект по застаклување трае само неколку недели (во просек еден месец), по што постапката треба да се повтори. Во почетокот, можеби е неопходно да се изврши до 6 пати по ред со цел да се забележи подобрување на состојбата на косата (што зависи од степенот на оштетување).

Времетраењето на ефектот по застаклување зависи од фреквенцијата на миење и може да варира од 3 до 5 недели. По 3-4 последователни апликации на глазурата збогатена со керамиди, неопходно е да и се даде на косата малку одмор, откажувајќи се од неговата употреба за некое време.

Исто така, мора да знаете дека постојат два вида застаклување: безбоен и обоен. Првиот се изведува само за рекреативни цели, а вториот – меѓу другото, вклучува промена на бојата на косата за 1-2 тона во една или друга насока. Ако косата е веќе обоена, откако ќе ја нанесете глазурата на нив, таа ќе стане уште посветла.