Домаќинките не можат да ја замислат кујната без ФОЛИЈА! Еве како правилно да го користите!

9 септември, 2020
1814120_profimedia0098713966_ls

Алуминиумската фолија е одличен сојузник во секоја кујна. Често се користи при печење, но и при замрзнување на храна. Едната страна од фолијата е сјајна и полирана, а другата е мат. Дали некогаш сте се запрашале која е „десната“ страна на фолијата, односно дали некогаш сте размислувале која страна е вистинската?

Сјајните и мат страните на фолијата се создаваат како резултат на процесот на производство, во последната фаза, кога два слоја фолија минуваат низ ролерот истовремено. Страната што доаѓа во контакт со високо полираниот челичен валјак станува сјајна, а другата останува мат.

Што се однесува до употребата во домаќинството, не е важно на која страна ќе го вклучите, иако некои производители на алуминиумска фолија истакнуваат дека максималната ефикасност се постигнува кога храната се става на мат страна и се завиткува околу неа.