4 август, 2020

Според најновата студија, вирусот корона САРС-КоВ-2 може да зарази органи низ целото тело, имено белите дробови, срцето, црниот дроб, мозокот, бубрезите и цревата.

Во два одвоени извештаи беше објавено дека вирусот оди до белите дробови и може да нападне разни органи, што може да го објасни широкиот спектар на симптоми на новиот вирус на корона, пишува CNN.

Овој наод може да помогне да се објаснат некои од симптомите што се гледаат кај пациентиte, како што е формирање на згрутчување на крвта кои предизвикуваат мозочни удари кај помладите луѓе и кои можат да предизвикаат главоболки и откажување на бубрезите.

Вирусот САРС-КоВ-2 е класифициран како респираторна инфекција која се пренесува со капките и се смета дека предизвикува дијареја и други гастроинтестинални симптоми.

Остави коментар

Почетна // Life Story // Колку повеќе време минува, толку повеќе учиме: Откриено кои други органи се нападнати од корона вирусот
Горе