Одат ли алкохол и карантин заедно? Еве на што треба да внимавате

15 април, 2020
Насловна

Ние сме дома и ќе бидеме безбедни некое време. На некои им недостасува природа, на други теретана и тренинг, други културни настани и повеќето од нив, да бидеме искрени, немаат кафулиња и клубови. Кудос ако сте еден или една од оние што одамна се збогувале со алкохолот. Можеби после некоја ужасна риголета матурска? Свесни сме дека има ревносни застапници за чистотата на организмот и изворната вода со порака, и немаме апсолутно ништо против тоа, но повеќето од нас сè уште сметаат на некој алкохол во нашите животи. Се разбира, ние не зборуваме многу одамна за бамбус на клупите, две литарски пива направени од пластика, мешање алкохол за колачиња со газирани пијалоци и претерување како тинејџери. Зборуваме за уживање со мерка и квалитетни состојки. Очигледно, во оваа клима, ова се уште многу домашни подготовки за многумина, но сепак ние фаќаме некои од најчестите избори и што е важно кога пиеме дома. За оние кои се исклучиво вклучени во друштво и дружење и не им пречи да пијат дома, ова е веројатно непотребно, но за остатокот од нас, организацијата на домашни барови е многу важна во овие неизвесни и тешки времиња.


Што треба да внимавате во овој мал ескапист и хедонистички ритуал, отколку да направите штета? Прво и најважно е количината. Инаку, не сакаме да предложиме пиење, а во времето што го поминуваме дома за да не го собереме неславниот вирус, ова се чини прилично непотребно, потенцијално опасно. Се разбира, премногу алкохол го ослабнува вашиот имунитет, а слабиот имунитет на моменти како овие е буквално вашиот најлош непријател.

Во приказните со пријателите и колегите, многумина коментираат дека ваквиот начин на живот е многу незгоден за обичен пијалок во сопствениот дом затоа што луѓето се целосно измешани со обврски, работни места, хоби и слободно време, спиење и дремење, дури и денови во неделата. Веројатно сте се фатиле премногу пати досега што не знаете кој ден во неделата е, особено ако веќе не работите заради пандемијата. Или работите од дома, а заради природата на работата и околностите, постојано сте достапни. Честата потрошувачка на алкохолни пијалоци, исто така, доведува до дехидрирање, кој е исто така голем, без никаков елемент во овој момент. Покрај тоа што не се опуштате, треба да знаете дека алкохолот го релаксира и нашиот одбранбен механизам, затоа сме склони кон тоа да “примиме гол” од “отколку бактерија”, а ситуацијата лесно може да биде комплицирана ако целата грамада се претвори во непријатна навика. Почесто отколку што било порано.
И сè повеќе луѓе го прават токму тоа. Оваа необична и се надевам еднаш во животот авантура на општиот карантин ширум светот не им одговара добро на многумина. Луѓето обично се социјални суштества по природа, повеќето од нас претпочитаат многу повеќе движење и контакт отколку што можеме да направиме сега, а алкохолот честопати е најблизок и наједноставен седатив на ваквите мисли и сеќавања на некои подобри денови. Професијата се согласува дека две чаши вино, две пива, виски, џин-тоник, коктел или што и да сакате повеќе нема да болат сè додека знаете како да го ослободите педалот за гас. Првиот мамурлак од поклонување во вашите четири sида треба да биде доволно јасен знак дека не правите нешто правилно. И, веројатно прилично мизерно искуство. Не злоупотребувајте ја убавата, пристојна мерка. Уживајте колку што е можно повеќе, не започнувајте порано, па ајде да речеме, 18 часа, да знаете што е денот и месецот и да знаете некаде во себе и дека сето тоа ќе успее. Дека вашиот келнер наскоро ќе ви донесе нова пијачка. Дека ќе се почастите некого со алкохол и дека некој ќе ве почасти вас со алкохол.