Како правилно да го внесете минералот одговорен за имунитетот, метаболизмот и растот?

28 ноември, 20210
zdrava-hrana-urma-lesnik-suvo-grozdje-orasasto-voce-jpg_660x330

За многу важни процеси во организмот е потребен цинк. Овој суштински минерал е потребен за синтеза на ДНК, заздравување на раните, згрутчување на крвта, имунитет, метаболизам и раст. Вашата способност за вкус и мирис исто така се потпира на цинкот.

Прескокнете ги додатоците и побарајте ја оваа храна исполнета со цинк од вашата остава.

Храна богата со цинк: црвено месо, пилешко, остриги, тофу, јаткасти плодови и семки, мешунки, јогурт, млеко, сирење, цели зрна и печурки.

 

Цинкот е минерал во трагови, па затоа на нашето тело му требаат само мали количини, па доволно е да ги користите овие 9 намирници и нема да ви требаат ни суплементи.

 

Тоа исто така значи дека недостатокот на цинк е редок, особено ако јадете разновидна храна, но вегетаријанците, бремените жени, луѓето со дигестивни нарушувања како што се Кронова болест или улцеративен колитис или оние со хронична злоупотреба на алкохол се изложени на поголем ризик од несоодветен внес на цинк.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi