Една студија покажа НЕВЕРОЈАТНИ резултати: Конзумирањето на вино и сирење штити од ОВАА болест

27 ноември, 20210
331594_vino-sir-shutterstock-1505287100_ff

Едно истражување покажа дека виното и сирењето не само што се совршена комбинација за гурманите и хедонизмот, туку и го намалуваат ризикот од развој на когнитивни болести како што е Алцхајмеровата болест.

Најчестиот облик на деменција, Алцхајмеровата болест, доведува до влошување на мозочните функции кои ја загрозуваат меморијата и способноста за извршување на секојдневните обврски.

Бидејќи исхраната е значаен маркер за нашето здравје подоцна во животот, студиите покажаа врска помеѓу исхраната и деменцијата. Една студија на Универзитетот во Ајова истакнува дека конзумирањето вино и сирење има плоден ефект врз нашето когнитивно здравје како што старееме!

Податоците од биомедицинските истражувања покажуваат дека тоа било спроведено на повеќе од 1.700 учесници, на возраст од 46 до 77 години, во период од една деценија. Секој испитаник самостојно дал одговори на прашања кои вклучуваат податоци за исхраната, но и тест за интелигенција кој ја мери способноста за брзо користење на логиката за решавање проблеми.

Прашалниците побараа да одговорат на прашањата за тоа колку често консумираат овошје, зеленчук, риба, месо, јагнешко месо, живина, свинско, говедско, сирење, леб, житарки, чај и кафе, пиво, црвено и бело вино, разни пијалоци …

Податоците покажаа корелација помеѓу консумирањето црвено вино и сирење и подобри резултати на тестовите за интелигенција, истакна водечкиот истражувач, д-р Ауриел Вилет за Wine Spectator.

Vino

Со умереното, прекумерно консумирање црвено вино и сирење, како и отсуството на генетски предиспозиции за ризик од развој на когнитивни болести, покажало дека таквите испитаници имаат најдобри резултати.

– Во зависност од генетските фактори, некои луѓе се чини дека се позаштитени од Алцхајмерова болест, додека други се изложени на поголем ризик. Верувам дека добриот избор на храна делува како превенција од овие типови на болести – изјави главниот автор на студијата Брендон Клајндинс.

Студијата не истражуваше кои компоненти на виното и сирењето носат најголема корист, а беше нагласено дека е потребно дополнително истражување дали промената на исхраната строго влијае на подобрување на здравјето на мозокот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi