3 трикови како месото да биде секогаш сочно и меко: Еден од нив го користеле и нашите баби

25 октомври, 2021
asparagus-meso-830x0

Решенијата се едноставни и многу достапни

Колку пати сте купиле месо кое, како што се вели во жаргонот, е „жилаво“ и кое и по термичка обработка, колку и да сте го печеле или вареле, не сте успеале да го „омекнете“?

Постојат три многу едноставни трикови за тоа како месото што го готвите да го направите секогаш сочно и меко по готвењето и печењето.

  1. Сода бикарбона

Корисните својства на сода бикарбоната во готвењето се познати надалеку, но ако досега не сте знаеле, помага и за омекнување на месото.

Се што треба да направите е да ја истриете површината на месото со сода бикарбона, што ќе ја подигне pH вредноста и ќе спречи стврднување на протеините при термичка обработка.

  1. Морска сол

Овој начин на омекнување на месото е познат со векови. Месото тријте го со крупна, морска сол еден час пред да го ставите да се пече и оставете го на собна температура. Солта ќе ја задржи водата во месото и нема да дозволи да се исуши за време на готвењето.

Отстранете го вишокот сол пред да го ставите месото во рерна или тава.

  1. Маринада со киселина

Направете маринада од маслиново масло и оцет или лимон и маринирајте го месото во неа максимум 30 минути пред да го печете или готвите. Киселината ќе ги „нападне“ врските помеѓу протеинските нишки и ќе го направи месото меко. Молекулите на водата ќе бидат зачувани, а месото ќе биде меко и сочно.

Маринирањето на ваков начин никогаш не треба да трае повеќе од половина час, бидејќи ќе добиете контра-ефект.

escort - Korsan taksi