Денес е Велигденски понеделник: Еве на кого треба да поклоните вапцано јајце ако сакате напредок и благосостојба во фамилијата!

3 мај, 2021
d2fc66c6a00a358f1fc8e0c3987d27191c3da9a8

Православните верници денес ќе го одбележат вториот ден на Велигден, односно Велигденски понеделник. Според византискиот обред, тоа е првиот ден од Страсната недела и е еден од трогателните празници. Денес е исто така голем православен празник, кога се практикуваат разни обичаи, кои на тој ден се исти како и за Велигден.

Празниците и свеченоста продолжуваат на Велигденски понеделник, но како што се планира претходниот ден за најблиското семејство, на овој ден се домаќини кумовите, роднини и пријатели. Исто така, според народното верување, денес треба да се дистрибуира храна и јајца на сиромашните за да можат да ја почувствуваат радоста на празникот и домаќинот да има среќна и бериќетна година.

Рано утрото, по богослужбата во храмот на Хиландарскиот манастир, монасите ја напуштаат манастирската порта, предводени од иконата на Богородица со три раце. Движејќи се со бавно темпо во поворката, тие цело време и пеат тропар на Богородица и ги посетуваат местата: се враќаат во манастирот и повторно влегуваат во храмот.

Обичаи во Војводина

Во некои села во Војводина преживеал обичајот да се поливаат девојки на Велигденски понеделник. Според фолклорот, млади момчиња ги обиколуваат девојчињата во селото со вагони или колички и со себе носат играчи на тамбура или играат сами, но носат кофа или тегла со која ќе ја полијат девојката.

Поливањето е миење на претходните гревови на девојката, а исто така нè потсетува на тоа како Исус ги измил нозете на своите апостоли. Покрај тоа, се сметаше дека колку повеќе момче ја прска ​​девојката, толку е поголема шансата да ја запроси. После тоа, девојката им служи насликани јајца, колачи и вино, а понекогаш игра со нив.