Не е сеедно, проверете каде грешите: Во кои чаши се служат алкохолни пијалоци

5 јануари, 2021
glasses-919071_1920-1-1536x1020

Честопати се прашуваме во кои чаши е најдобро да се сервира пијалокот за кога ќе не посетат нашите омилени пријатели?

Поради овие сомнежи, ве потсетуваме на основните правила.

Секој пијалок се служи во посебни чаши:


Пенливи и слатки вина, на пример, шампањ, се служат со слатки јадења и десерти во чаши со висока рачка и издолжена форма или во плитки чаши со помала рачка

Бело вино и розе се служат разладени на температура на визбата од 7 до 11 степени во чаши со високи рачки.


Виски се става во цилиндрични чаши и се пие чист или разреден со вода.

Пивото се служи во големи чаши.

Овошните сокови се служат во високи, полни чаши.

Минералната вода се служи ладна. Нејзиното место е секогаш на маса за време на ручекот. Се служи во обични двоцилитарни чаши.


Дигестивните средства се пијалоци кои се служат после јадење со црно кафе. Овие вклучуваат разни видови ликери (слатки и горчливи), ракија и коњак… Овие пијалоци се служат на собна температура, во чаши со карактеристична заоблена форма со рачка од средна големина.