НЕВЕРОЈАТЕН ФЕНОМЕН! Зошто се однесуваме кон странци подобро од блиските луѓе!?

27 март, 2021
nesa

Експертите понудија три причини зошто го правиме ова.

Ништо не може да ја разниша врската со блиски луѓе
Без разлика дали сме на училиште, факултет или работа, чувствуваме притисок да дејствуваме секогаш расположено и да не ги покажуваме своите емоции, а особено да не влегуваме во конфликти со други луѓе.

Се разбира, кога ќе се најдеме во друштво на блиски луѓе, повеќе нема да ја криеме својата фрустрација и во многу случаи ќе го канализираме гневот кон нив.

Можеби на крајот ќе жалиме за своите постапки, но длабоко во нас сме свесни дека луѓето во кои сме близу имаат многу повисок праг на толеранција за нашето несоодветно однесување.

Не сме храбри да бидеме свои во присуство на сите луѓе
Кога запознаваме нови луѓе, ретко им го откриваме нашиот вистински идентитет. Ние се држиме на растојание почесто се додека не поминеме малку повеќе време со нив. Со блиските, пак, сме многу порелаксирани, но понекогаш и побрутални. Не се двоумиме да кажеме што ни пречи за нив, а помалку внимание посветуваме на прикривање на нашите недостатоци.

Ние не ги прифаќаме недостатоците на блиските луѓе
Не обвинуваме некои работи блиски до луѓето затоа што неодамна забележавме дека ни пречи нивното однесување. Отсекогаш ни беше јасно какви се тие луѓе, но само кога почнавме да поминуваме многу време со нив, почувствувавме потреба да им кажеме лично сè што сме размислувале за нивните лоши навики.

Овој проблем не се јавува во комуникацијата со други луѓе затоа што дури и кога тие нè нервираат, можеме многу лесно да ги избегнеме.