СУПЕР МЕСЕЧИНА ВЕЧЕРВА НА НЕБОТО: Еве што се крие зад овој астрономски феномен

26 мај, 2021
100112_super-mesec_f

Астрономскиот феномен познат како Супер Месечина ќе се појави денес на небото, што значи дека полната месечина ќе биде најблиску до планетата Земја, а овој феномен се случува истовремено со затемнувањето на Месечината.

Овој феномен ќе биде видлив во Северна и Јужна Америка, Јапонија, Австралија и Нов Зеланд, а луѓето во Македонија ќе можат да ја видат полната месечина и да ја фотографираат.

Член на астрономското друштво „Ружер Бошковиќ“, Зоран Томиќ, вели дека Супер Месечината визуелно не прави никаква разлика во однос на која било полна Месечина, освен што изгледа поголема и посветла.

Овој феномен се нарекува и „крвава месечина“, бидејќи на спротивната страна на земјината хемисфера има целосно затемнување на Месечината, кога Месечината ќе помине низ сенката на Земјата и ќе го изгуби сјајот и ќе добие црвеникава боја.

– За да дојде до затемнување, потребно е Сонцето, Земјата и Месечината да бидат во иста рамнина, односно Месечината да помине низ Земјината полуобразност и сенка, а потоа Месечината целосно да се затемни и да ја изгуби осветленоста, односно светлината не се рефлектира од нејзината површина. – објаснува Томиќ.

Таквата Месечина нема посебно влијание врз Земјата, а феноменот на небото ќе трае кратко.

Тој додава дека е најдобро да се набљудува Месечината со помош на телескоп, кога е во фаза помеѓу полна и млада.

– Имајќи предвид дека Месечината е видлива со голо око, можеме да ја набљудуваме со голо око, двоглед, а телескопот е интересен бидејќи најдобро ќе ја позиционира Месечината. Најинтересно е да се набљудува во фаза кога е помеѓу полна и млада, бидејќи е интересно да се набљудува релјефот, односно кратерите што можат најдобро да се видат во тој период – објаснува Томиќ.