Снегот во април има многу моќна симболика: Еве што треба да направите за среќа и благосостојба

7 април, 2021
снег во април

Се верува дека ненадејниот пресврт во времето е предупредување за природата луѓето да го следат своето однесување, но и да ги решат дилемите што ги мачеле подолго време.

Тоа не се случува толку често на нашите простори да паѓа снег во април, но има многу силна симболика.

Иако, според статистичките податоци, снегулките повремено се појавуваат во главниот град секоја петта година во четвртиот календарски месец, тие се претежно од привремена природа, но тие предупредуваат дека „опашката“ на Баба Марта може да се протега подолго отколку што се надевавме.

Според популарното верување, ова трае од крајот на март до средината на април. Тогаш може да се случи да дуваат студени ветрови и напади на лапавици.

Бидејќи пролетта е олицетворение на ново будење на природата, преродба и постигнување хармонија, ако тоа не се случи, природата нè предупредува да обрнеме внимание на однесувањето и да започнеме да живееме во хармонија со природата, едни со други, но и со нас самите.

Според верувањето снегот во април нè потсетува да го решиме она што не сме го направиле претходните месеци, што нè блокирало да продолжиме понатаму. Ако го направите тоа, среќата и просперитетот ќе ве следат во следните месеци.

Исто така, добро време е да започнете нешто ново, бидејќи тоа ќе вроди со плод.

Значи, ако ве „мачеа“ некои дилеми во претходниот период, сега е вистинско време да ги решите и да ги отфрлите верувањата што не ви беа корисни.